problemi kod susjeda

Zamjenik ministra sigurnosti BiH se zalaže za jačanje granične policije kako bi se smanjile ilegalne migracije

04.09.2019 u 18:19

Bionic
Reading

Zamjenik ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine pozvao je u srijedu na jačanje granične policije i službe za poslove sa strancima kako bi se smanjile ilegalne migracije nakon što su službe najesen najavile novi migrantski val.

"Moraju se uvažiti potrebe granične policije BiH i osigurati znatan broj novih policijskih službenika kako bi ova institucija odgovorila svim izazovima s kojima se susreće. Graničnu policiju i službu za poslove sa strancima moramo dodatno ojačati jer su ove dvije institucije najviše izložene. Proces ilegalnih migracija neće brzo biti zaustavljen“, rekao je Krešić kako ga navode iz Hrvatskog narodnog sabora u BiH i kojemu je voditelj odjela za analitiku i nacionalnu sigurnost HNS-a. Od početka godine u BiH je prema podacima službe za poslove sa strancima ušao 18.641 ilegalni migrant.

Prema najavama iz granične policije Bosnu i Hercegovinu najesen očekuje povećani broj ilegalnih migranata iz Srbije, koji zbog restriktivnijih mjera policija u Hrvatskoj, Sloveniji i drugim zemaljama EU-a ostaju u BiH što toj zemlji stvara dodatne probleme.

Graničnoj policiji BiH na istočnoj granici prema Srbiji i Crnoj Gori nedostaje više od 1.000 graničnih policajaca. Krešić je istaknuo kako umjesto dosadašnjeg odnosa vlasti BiH moraju "preuzeti upravljanje ilegalnim migracijama". „Problem je jer nemamo precizan identitet osoba koje ulaze u BiH, a sve više ilegalnih migranata čini kaznena djela što u nekim slučajevima završava i smrtnim posljedicama. Zbog toga je dosljedna primjena zakona važna i nikako ne smije humanitarni aspekt ilegalnih migracija biti ispred sigurnosnog", istaknuo je Krešić. Po njegovim riječima za Hrvatski narodni sabor BiH je neprihvatljivo jednostrano donošenje odluka o uspostavi prihvatnih centara, a osobito na teritoriju gdje žive većinski hrvatsko stanovništvo bez dogovora s lokalnim vlastima. On vjeruje kako je zbog toga potrebno što prije ustrojiti nove vlasti na državnoj razini koje bi mogle odgovoriti izazovima ilegalnih migracija.