JADRANKA SLOKOVIĆ

'Žalbeno vijeće moglo bi pomoći obrani Ante Gotovine'

26.04.2012 u 17:08

Bionic
Reading

Odvjetnica Jadranka Sloković, koja je stekla značajno iskustvo na Haškom sudu, komentirala je odluku da se na Žalbenom vijeću tog suda preispita presuda protiv generala Gotovime, Čermaka i Markača rekavši da je to vrlo dobra stvar za obranu

Ako je pogrešna ocjena o tome da je granatiranje bilo nezakonito, treba preispitati stoji li uopće presuda o udruženom zločinačkom pothvatu, stoji u dopisu koji je predsjednik Haškoga suda Theodor Meron poslao odvjetnicima Ante Gotovine i Mladena Markača te tužiteljima Heleni Brady i Douglasu Stringeru - prenosi Jutarnji list.

Odvjetnica Jadranka Sloković kaže kako se nada da će se napokon donijeti neke povoljne odluke: 'Činilo se da ne ide sve dobrim smjerom jer nije bila određena glavna rasprava. Ali, ova sad situacija doista ukazuje na mogućnost da odluka bude bitno bolja i drugačija od onog u kojem je smjeru dosad išao žalbeni postupak.'

Podsjetimo, prema prvostupanjskoj presudi Gotovina i Markač osuđeni su na 24 i 18 godina zatvora zbog ratnog zločina tijekom i nakon prekomjernog granatiranja Knina u vrijeme Oluje, dok je Čermak oslobođen.

Sloković kaže da ne zna ključ zbog koje su haški suci odlučili preispitati presudu i zakonitost granatiranja, ali kaže kako se nada da će ovdje određeni prijedlozi obrane, koji su bili suvisli i išli na konkretne stvari, biti na Žalbenom vijeću ipak uvaženi. 'Žalbene rasprave se vode u gotovo svim predmetima, a sad smo bili u situaciji da zapravo dolazi već do završnih riječi obrane po žalbama i to bez ijedne održane rasprave', pojasnila je Sloković.