HAŠKI SUD

Žalbe na presude Gotovini i Markaču

16.05.2011 u 08:28

Bionic
Reading

Obrane dvojice hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača, nepravomoćno osuđenih pred Haškim sudom za zločine počinjene tijekom i nakon Oluje, predat će najave žalbi na prvostupanjsku presudu

Tužiteljstvo još nije željelo otkriti hoće li se žaliti. Prema pravilima suda danas istječe posljednji rok za podnošenje najave žalbe na presudu kojom su 15. travnja generali Gotovina i Markač proglašeni krivima za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu, čiji je cilj bio tijekom i nakon Oluje prisilno i trajno ukloniti srpsko stanovništvo s okupiranih područja u Hrvatskoj. Generala Ivana Čermaka oslobodio je odgovornosti i naložio njegovo trenutačno puštanje na slobodu.

Iako su žalbe uglavnom definirane, sadržaj je zasad tajan. No evidentno je da se u drugo poluvrijeme kreće s pojačanim snagama.

Gotovinina je obrana već najavila novo ime u svojem timu. Timu Gotovinine obrane pridružio se švicarski odvjetnik dr. Guenael Mettraux. On je već bio uspješan u obranama na Haškom sudu. Obranio je generala Armije BiH Sefera Halilovića i makedonskog ministra Ljubu Boškoskog. Mettreaux je, inače, stručnjak upravo za zapovjednu odgovornost, koja je, među ostalim, razlog zbog koga su hrvatski generali ostali u pritvoru u Scheveningenu.

I obrana generala Markača najavljuje novo ime u svojem timu. Pregovara se s jednim britanskim odvjetnikom, potvrdio je Markačev odvjetnik Goran Mikuličić.

Haška žalbena procedura ide pak ovim redom: najava žalbe, zatim žalba, odgovor na žalbu, replika na odgovor te, naposljetku, osnivanje žalbenoga vijeća. Sve u svemu, najmanje četiri mjeseca.