U HAAGU U IDUĆA 4 DANA?

Žalba na izručenje Mladića podnesena minutu prije isteka roka

30.05.2011 u 19:58

Bionic
Reading

Odvjetnik uhićenog haaškog opuženika Ratka Mladića, Miloš Šaljić u ponedjeljak je poštom uputio žalbu na odluku suda o ispunjenosti uvjeta za Mladićevo izručenje Haaškom tribunalu

Nakon što žalba pristigne u sud, što se očekuje u utorak, vanraspravno sudsko vijeće ima rok od tri dana da donese odluku o žalbi.

Rješenje o ispunjenosti uvjeta za izručenje Mladića Haaškom sudu donijeto je u petak, nakon što je Mladić saslušan kod istražnog suca Odjela za ratne zločine višeg suda u Beogradu.

Mladić je uhićen dan ranije u vojvođanskom selu Lazarevu, nakon čega je prebačen u pritvorsku jedinicu beogradskog Posebnog suda.

Nekadašnjega vojnog zapovjednika bosanskih Srba Ratka Mladića Haaški sud tereti za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, uključujući i genocid.

Mladić je, zajedno s bivšim čelnikom bosanskohercegovačkih Srba Radovanom Karadžićem, koji je uhićen u Srbiji u srpnju 2008. i kojemu se sudi u Den Haagu, optužen za genocid u Srebrenici 1995. zbog pokolja osam tisuća muslimana i zbog 43-mjesečne opsade Sarajeva.

HOMEN: MLADIĆ BI MOGAO BITI IZRUČEN U IDUĆA ČETIRI DANA

Državni tajnik srbijanskog ministarstva pravosuđa i koordinator za odnose s javnošću srbijanske vlade Slobodan Homen izjavio je u ponedjeljak kako bi, računajući od danas, uhićeni haaški optuženik Ratko Mladić u sljedeća četiri dana mogao biti izručen Haaškom sudu (ICTY).

Proces izručenja bi, kako je rekao Homen gostujući na radiju B92, mogao trajati najmanje dva, a najviše četiri dana.

Po riječima Homena, ako do danas u 17 sati sud ne dobije žalbu na rješenje o ispunjenosti uvjeta za izručenje Mladića, potrebno je pričekati još 24 sata kako bi se provjerilo je li žalba uopće poslana.

'Slanje žalbe poštom je samo odugovlačenje. To je pokušaj kupovine još jednog dana. Ovo nije prvi slučaj. Isto je bilo i s Radovanom Karadžićem, kada je odvjetnik tvrdio da je predao na pošti pa onda toga nigdje nije bilo. Spekuliralo se je li izgubljeno, a na kraju je sudac, što će se vjerojatno dogoditi i u ovom slučaju, u roku od 24 sata nakon proteka roka za prijem žalbe, ustvrdio da nije ni uručena', naveo je Homen

Dodao je kako navode žalbe razmatra kazneno izvanraspravno vijeće te da se ne može pretpostaviti šta će u njoj pisati, ali da će se sadržaj vjerojatno odnositi na psihofizičko stanje Mladića.

Govoreći o zdravstvenom stanju Mladića, Homen je kazao kako je procjenu njegova zdravstvenog stanja obavio konzilij liječnika i da je sve ostalo marketing te da ministarstvo pravosuđa, koje potpisuje odluku o ekstradiciji, prihvaća odluke suda.

Saslušanje Mladića, uhićenog u četvrtak, pred istražnim sucem odjela za ratne zločine višeg suda u Beogradu završeno je u petak u beogradskom specijalnom sudu, nakon čega je sud donio rješenje o ispunjenosti uvjeta za Mladićevo izručenje Haaškom sudu.

Mladićeva obrana najavila je da će u ponedjeljak podnijeti žalbu na odluku suda o ispunjenosti uvjeta za njegovo izručenje Haaškom tribunalu, a o žalbi odlučuje tročlano izvanraspravno vijeće specijalnog suda u roku od tri dana od prijema žalbe.

Nalog za izručenje potpisuje srbijanska ministrica pravosuđa, nakon čega slijedi izručenje.

Predsjednik srbijanskog Nacionalnog vijeća za suradnju s Haaškim sudom Rasim Ljajić izjavio je kako datum i vrijeme izručenja Mladića neće biti priopćeni zbog sigurnosnog rizika. Beogradski mediji nagađaju kako bi se Mladić u Haagu mogao naći već u utorak ujutro.

U međuvremenu, srbijansko Tužiteljstvo za ratne zločine objavilo je kako ''oštro demantira'' vijest koju su, kako stoji u priopćenju tužiteljstva, objavili neki hrvatski mediji, da je srbijanski tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio agenciji Reuters da je ušao u trag jedinom preostalom haškom bjeguncu Goranu Hadžiću te da će on uskoro biti uhićen.

'Tužitelj za ratne zločine nije dao izjavu takvog ni sličnog sadržaja, o čemu mogu posvjedočiti novinari i snimatelji Reutersa koji su danas bili u Tužiteljstvu za ratne zločine, kao i video zapis intervjua sa Vladimirom Vukčevićem'', ističe se u priopćenju.