SLUČAJ TATJANE ČUMPEK

Zakon o zaštiti državnih službenika ne funkcionira

10.06.2009 u 11:12

Bionic
Reading

Na Službeničkom sudu u Zagrebu, pod vodstvom sutkinje Renate Miličević, održana je rasprava u kojoj Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS) tuži zbog medijskih istupa svoju glasnogovornicu i voditeljicu odnosa s javnošću Tatjanu Čumpek, koja je ukazala na malverzacije i rasipnost dužnosnika Uprave

'Slučaj glasnogovornice Čumpek dokazuje da Zakon o zaštiti državnih službenika, koji je potpredsjednica Vlade RH Đurđa Adlešić promovirala kao odličan, ne funkcionira', kazala je predsjednica udruge Zviždač Vesna Balenović, koja je dala bezrezervnu podršku članici svoje Udruge Tatjani Čumpek

Podsjetimo, Čumpek je u rujnu 2007. godine dobila izvanredan otkaz u Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje nakon što je ukazala na kršenje zakona, financijske malverzacije i neopravdanu rasipnost dužnosnika Uprave.

Izvanredan otkaz poništio je Upravni sud RH, no dva sata nakon povratka na svoje radno mjesto, po nalogu ravnatelja Đure Poldrugača, zaštitari su udaljili Tatjana Čumpek iz Uprave.

'Takvim ponašanjem ravnatelj Poldrugač ismijava zakone RH, stavlja se iznad njih i provodi apsolutnu samovolju', kazala je Balenović.

Poldrugač je, naime, glasnogovornicu trenutno suspendirao jer se, po njegovom mišljenju, Čumpek, ukazujući na financijske malverzacije dužnosnika DUZS-a - među kojima je i ravnatelj - navodno ogriješila o Etički kodeks državnih službenika.

Zbog toga je protiv glasnogovornice Čumpek pokrenuo šest zasebnih sudskih postupaka. Poldrugač je posebno zamjerio svojoj bivšoj glasnogovornici što je nakon izvanrednog otkaza davala izjave za tisak i sudjelovala u HTV-ovoj emisiji 'Latinica', u kojoj je upoznala javnost s nepravilnostima i financijskim malverzacijama u Državnoj upravi.

'Davanje neopravdanog otkaza i sudski progon sa šest zasebnih sudskih sporova predstavlja mobbing nad državnom službenicom. Zbog ukazivanja na nezakonitosti i financijske malverzacije nadređenih, Čumpek je trebala biti nagrađena, a ne kažnjena', istaknula je Balenović.

Za istupe u medijima Čumpek je Upravni sud RH oslobodio optužbi u svim postupcima. Nakon žalbe DUZS-a, zbog nastupa u 'Latinici' predsjednica Službeničkog suda Renata Miličević, uvjetno na godinu dana kažnjava Čumpek i zabranjuje joj kontakte s medijima, uz obrazloženje da je 'Tatjana Čumpek trebala imati svijest o tome, da je otkaz bio nezakonit i da će ponovno biti državna službenica, pa zbog toga nije smjela negativno govoriti o Poldrugaču i DUZS-u'.

'Obrazloženje presude kakvo je dala sutkinja Miličević smatram neprihvatljivim. Takvo suđenje nas samo kompromitira i još više udaljava od civiliziranih Europskih standarda. Smatram da bi se ministar Šimonović morao pozabaviti sucima koji donose takve sramotne presude', smatra Balenović.

Dok ovih dana Uskok ispituje poslovanje DUZS-a zbog nabave Ericssonovih telefonskih centrala za sustav 112 bez javnog natječaja, novi ravnatelj DUZS-a Damir Trut komentirao je za jednu TV kuću, da su dvije kaznene prijave koje su protiv njega pokrenute 'uobičajene i da gotovo svi dužnosnici u RH imaju kaznene prijave'.