SLIJEDI USTAVNA TUŽBA

Zakon o umjetnoj oplodnji diskriminira lezbijke i neudane!

13.11.2012 u 18:51

Bionic
Reading

U srpnju ove godine izglasan je novi Zakon o medicinski pomognutoj oplodnji. Ženska mreža i lezbijska udruga Kontra izvijestile su kako im se u razdoblju nakon stupanja novog Zakona na snagu obratilo više žena kojima zakon zbog njihovog bračnog statusa ili spolne orijentacije uskraćuje pravo na medicinski pomognutu oplodnju. Ženska je mreža zbog, kako navodi, diskriminativnih odredbi odlučila podnijeti prijedlog za ocjenu ustavnosti navedenog Zakona

Smatraju da je riječ o zakonu koji zadire, između ostalog, i u pitanja ravnopravnosti spolova jer se tiče pitanja reproduktivnog zdravlja i reproduktivnih prava žena i zabrane diskriminacije na temelju bračnog i obiteljskog statusa i spolne orijentacije.

Zakonom o ravnopravnosti spolova i Zakonom o suzbijanju diskriminacije izrijekom se zabranjuje diskriminacija na temelju spolne orijentacije.

Bivša Vlada je 2009. godine izradila, a Hrvatski sabor usvojio Zakon o medicinskoj oplodnji koji je bio među najrestriktivnijima u svijetu. Nova Vlada, usprkos prvobitnim obećanjima, nije ispravila nepravdu koju je ženama nanio prošli te nije omogućila svim ženama medicinsku oplodnju pod istim uvjetima, bez diskriminacije, bez obzira na to liječe li se od neplodnosti ili ne.

Novi Zakon sadrži odredbu koja eksplicitno propisuje diskriminaciju žena koje žive u istospolnim zajednicama. Zakon u potpunosti isključuje žene koje nemaju problem s neplodnosti, ali žele primjenom MPO ostvariti pravo na začeće, trudnoću i rađanje zdravog djeteta.


Lezbijska grupa Kontra i Ženska mreža Hrvatske su u više navrata predlagale amandmane i zahtijevale izmjene diskriminativnog prijedloga Zakona, prije nego je usvojen. Na sjednici Odbora za ravnopravnost spolova na kojoj su sudjelovale ovaj tjedan predstavnik Ureda pravobraniteljice za ravnopravnost spolova također je upozorio na diskriminativne odredbe i zatražio osiguranje prava na medicinski potpomognutu oplodnju za istospolne parove.

Ženske udruge ističu da medicinski pomognuta oplodnja nije samo metoda za liječenje neplodnosti, nego i pomoć ženama bez partnera i ženama koje žive u istospolnim zajednicama da dobiju dijete.

Budući da Vlada RH i Hrvatski sabor nisu uskladili Zakon o medicinski pomognutoj oplodnji s Ustavom i nacionalnim i međunarodnim dokumentima protiv suzbijanja diskriminacije, već su nastavili diskriminatorni odnos prema ženama obzirom na njihov bračni status i spolnu orijentaciju, Ženska mreža Hrvatske će podnijeti prijedlog za ocjenu ustavnosti Zakona o medicinski pomognutoj oplodnji. Akcija predavanja prijedloga za ocjenu ustavnosti Zakona o medicinskoj oplodnji održat će se u srijedu 14. studenoga 2012. u 11 sati na Trgu sv. Marka pred Ustavnim sudom.