KVALIFICIRANA, A NE OBIČNA VEĆINA

'Zakon o pristupu informacijama donesen je protuustavno'

18.01.2011 u 12:43

Bionic
Reading

Transparency International Hrvatska podnio je prijedlog za ocjenu ustavnosti postupka donošenja Zakona o pravu na pristup informacijama. U TIH-u smatraju da je riječ o organskom zakonu koji je trebao biti donesen većinom svih zastupnika u Saboru, a ne običnom većinom

'Smatramo da Zakon nije donesen u skladu s Ustavom i da za njegovo donošenje nije bila potrebna obična većina od 73 zastupnika, već kvalificirana većina od 77 zastupnika. Riječ je o organskom zakonu, a načinom na koji je on donesen u Saboru povrijeđen je Ustav RH', kazao je član Upravnog odbora TIH-a Don Markušić

Ako bi se Zakon ponovno vratio u saborsku proceduru, u TIH-u su mišljenja da bi to bila i prilika za popravni ispit, odnosno prilika da se on doradi.

'Zakon u obliku u kakvom je donesen otvara mogućnost da svako tijelo javne vlasti ima diskreciono pravo da novac utrošen, recimo, za večeru s čelnicima nogometnog kluba ne mora opravdati pred javnošću uz izliku da je tu riječ o tajni.

Zahvaljujući rupama u Zakonu mogu se zamračiti milijarde kuna. Zakon je protuustavno donesen i prilika je da se u Saboru ponovno doradi', istaknuo je član UO-a Zorislav Antun Petrović.

Za predsjednika TIH-a Nikolu Kristića navedeni Zakon zajedno sa zakonima o sukobu interesa i financiranju političkih stranaka je ključan za državu koja bi uskoro trebala ući u EU.

Kakva je situacija kad se šalju upiti prema državnim institucijama, svjedoči i istraživanje koje je TIH proveo od lipnja do prosinca prošle godine. Tada su poslali 1007 upita prema različitima tijelima.

'Valja naglasiti da građani teže dobivaju odgovore. Mi smo se potpisali kao TIH, pa smo ih zato dobili. No od 1007 upita samo na 95 nije odgovoreno, a svih 95 odnosi se na Hrvatski fond za privatizaciju', kazao je Petrović

O inicijativi TIH-a oglasio se i predsjednik Sabora Luka Bebić, poručivši da prvi put čuje da zakon nije donesen u skladu s Ustavom te da će provjeriti o čemu se radi i onda donijeti odluke u skladu sa svojim ovlastima.