BISKUP KOMARICA

'Zakon o prebivalištu iselit će i ovo malo Hrvata'

01.04.2010 u 14:15

Bionic
Reading

Banjalučki biskup i predsjednik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine Franjo Komarica ponovno je u četvrtak upozorio na brojne probleme koje Crkva i povratnici hrvatske nacionalnosti imaju na području Republike Srpske a istodobno je iskazao bojazan kako će se stanje među povratnicima samo pogoršati prihvati li Hrvatski sabor izmjene zakona o prebivalištu kakve je predložila vlada

'Postoji bojazan da će doći do iseljavanja i onog malog broja Hrvata koji su se vratili u BiH', kazao je biskup Komarica na konferenciji za novinstvo održanoj u Banjoj Luci, pozvavši političare na pronalaženje 'razboritih rješenja'.

Komarica je tako zapravo ponovio ranije izneseno stajalište komisije Justitia et pax biskupskih konferencija BiH i Hrvatske, koje su ukazala ne moguće posljedice po brojne Hrvate izbjegle iz BiH usvoje li se izmjene zakona o prebivalištu a oni time budu prisiljeni odlučiti se u kojoj će državi živjeti.

Biskup Komarica je ustvrdio kako postoji još veliki broj Hrvata koji se žele vratiti na područje RS no to im se onemogućava, ponajprije političkim zaprekama no i time što im se ne vraća imovina ili ne dobivaju nikakvu materijalnu potporu.

Banjalučki je biskup zaključio kako je sve to dokaz koliko su i danas ljudi u BiH predmetom političkih manipulacija. Biskup Komarica je istaknuo kako se i sama Crkva teško bori s vlastima pri pokušaju ostvarenja temeljnih prava poput onih na povrat oduzete imovine.

Podsjetio je kako vlasti RS, unatoč obećanjima, do danas nisu stavile na raspolaganje banjalučkoj biskupiji bar dio oduzete crkvene imovine. Kao primjer naveo je spor oko zemljišta i zgrada trapističkog samostana 'Marija Zvijezda', iako se za taj slučaj zainteresirao i Vatikan.