KONSEZUS STRUKE I SINDIKATA?

Zakon o policiji u hitnoj proceduri zbog poglavlja 23

23.02.2011 u 16:55

Bionic
Reading

Prijedlog novog zakona o policiji upućen je u saborsku proceduru s prijedlogom da ga se usvoji po hitnom postupku jer je donošenje takvog zakona uvjet za zatvaranje poglavlja 23 u pregovorima Hrvatske s Europskom unijom, a o njegovu sadržaju postignut je konsenzus unutar struke i sindikata, rečeno je danas novinarima na briefingu radne skupine za izradu novog zakona u Ravnateljstvu policije

Glasnogovornik MUP-a Krunoslav Borovec rekao je da se nacrt zakona koji je sada postao predmet političkog nadmetanja gotovo dva mjeseca nalazi na internetskim stranicama MUP-a te da se o njemu vodila otvorena i konstruktivna javna rasprava i da su usvojeni mnogi prijedlozi.

'Oni koji su sada najglasniji kritičari nisu se oglasili u to vrijeme jer bi njihove sugestije i prijedlozi bili uvaženi na radnoj skupini', kazao je Borovec.

Na kritike oporbe da je zakon manjkav jer ne predviđa neovisni civilni nadzor budući da ključnu riječ u imenovanju građana u to tijelo ima ministar unutarnjih poslova, članovi radne skupine odgovorili su da ministar imenuje članove za civilni nadzor samo na prijedlog civilnog društva.

Ustvrdili su također da zadaća tog tijela nije nadzor nad tajnim praćenjem niti nadzor sustava već je to tijelo za pritužbe građana na postupanje policije. Civilni nadzor se sastoji od tri člana od kojih dva dolaze iz redova građana a jedan iz redova struke.

Član radne skupine Miroslav Puž rekao je da je intencija novog zakona o policiji bila zaštiti dignitet i prava policijskih službenika i izgraditi transparentan sustav napredovanja.

Policijski službenik je jednak kao i svi državni službenici a zakon mu osigurava posebna prava i obveze jer je riječ o specifičnom poslu, kazao je član skupine Zoran Ničeno

Novim zakonom predloženo je da policijski službenici neće smjeti biti članovi političkih stranaka, neće se smjeti kandidirati na državnim i lokalnim izborima, kao ni politički djelovati u Ministarstvu unutarnjih poslova. Predlaže se i novi način imenovanja i razrješenja rukovodećih policijskih službenika. Tako bi se glavnog ravnatelja biralo putem javnog natječaja, a njegovi zamjenici i pomoćnici te načelnici policijskih uprava i postaja putem internog oglasa.