MINISTAR PRAVOSUĐA PRED NOVINARIMA

Zakon o ništetnosti pred ukidanjem

12.01.2012 u 16:04

Bionic
Reading

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić izjavio je na prvom susretu s novinarima u svojem uredu da ‘postoje određeni preduvjeti da bi se uopće moglo razgovarati o povlačenju tužbe za genocid protiv Srbije’, dok je za Zakon o ništetnosti poručio da ne pruža odgovarajuću zaštitu hrvatskim državljanima

Iako je na prvoj konferenciji za novinare u svojstvu ministra pravosuđa Orsat Miljenić najavio tek predstaviti korake koje poduzima nakon preuzimanja dužnosti, kao i najbliže suradnike, pozornost medijskih predstavnika bila je široka. Uz velik broj neriješenih sudskih predmeta i probleme s gruntovnicom, novinare je zanimao stav ministra Miljenića o tužbi za genocid te Zakonu o ništetnosti.

Tužba za genocid je podnesena s određenim razlogom i dobro je argumentirana, no kako će se i što će se razvijati - vidjet ćemo. Kad određeni uvjeti budu zadovoljeni, svakako možemo razgovarati o svim opcijama’, oprezno je odgovorio ministar Miljenić, navodeći da ‘stvari ovise i o drugoj strani’.

O tome da stvari ‘ne ovise samo o nama’ govorio je i na temu Zakona o ništetnosti akata bivše države, no i naveo da taj zakonski akt ‘ne pruža odgovarajuću zaštitu, nije postigao cilj zbog kojeg je donesen i ne može ga postići na taj način’.

‘Stvar ćemo nastojati riješiti međudržavnim sporazumom i prestat će potreba za tim zakonom. Doduše, ni sada nema neku potrebu postojanja jer nema učinka’, rekao je ministar.

Iako nije želio licitirati ni nagađati o broju neriješenih predmeta na hrvatskim sudovima, a procjenjuje se da ih je više od 300.000, upozorio je da nije stvar samo na sudovima te istaknuo i da je ‘broj predmeta relativna stvar’. Ukazao je i na tzv. mrtve predmete te napomenuo da broj neriješenih predmeta zapravo ne odgovara stvarnom stanju.

'Stvoriti društvo bez korupcije'

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić je, govoreći o borbi protiv korupcije, odgovorio da će Vlada, čiji je kao nestranački ministar član, ‘nastojati stvoriti društvo bez korupcije’. Represijom se mogu postići samo ograničeni učinci, no stvarni je učinak uklanjanje uvjeta koji dovode do korupcije’, poručio je ministar Miljenić.

Za sređivanje stanja u gruntovnici, koje je i preduvjet za uvođenje poreza na imovinu, priznao je da je to ‘velik problem koji se rješava već dugo’, no nije mogao obećati rješenje problema u skorom roku.

Niti o problemu ovrha i javnih ovršitelja nije mogao konkretnije govoriti, osim obećanja o rješenju u razumnom roku.

Upitan za komentar o navodima da je dvojac Todorić i Pavić umiješan u slučaj Kamensko, ministar Miljenić je odgovorio da ‘ni u jedan predmet neće ulaziti, niti to želi i može, jer nije zakonito’.

‘I u ovom i svim drugim predmetima Vlada će inzistirati na jednakosti i jednakom postupanju prema svima’, kratko je odgovorio ministar pravosuđa Orsat Miljenić