'SLIJEPA NAŠA'

Zakon o golfu na Ustavnom sudu

07.10.2010 u 14:11

Bionic
Reading

Predstavnici udruga Zelena akcija, GONG, Transparency International Hrvatska, Zelena Istra iz Pule te Udruga Grad iz Dubrovnika podnijeli su danas Ustavnom sudu prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti zakona o izmjenama i dopunama zakona o igralištima za golf, tražeći njegovo žurno ukidanje

Predstavnici udruga novinarima su pored zgrade Ustavnog suda u Varšavskoj ulici rekli kako je Hrvatski sabor u lipnju 2010. prihvatio prijedlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o igralištima za golf, koji je u suprotnosti s 11 članaka Ustava Republike Hrvatske. Naglasili su kako zakon pojačava pravnu nesigurnost investitora u Hrvatskoj, što je glavni uzrok nedostatnih ulaganja te omogućuje mešetarenje poljoprivrednim i šumskim zemljištem i njihovo pretjerano urbaniziranje.

'Kao i prilikom donošenja zakona o igralištima za golf u prosincu 2008. i ovaj put je procedura u suprotnosti s hrvatskim Ustavom, koji propisuje da se organski zakoni donose većinom glasova svih zastupnika, a ovaj je donesen sa 76 glasova 'za' i jednim glasom 'protiv', što nije dovoljno", ustvrdila je izvršna direktorica GONG-a Sandra Pernar.

Predsjednik Transparency Internationala Hrvatske Zorislav Antun Petrović ocijenio je kako taj zakon 'otvara golem prostor za korupciju'. 'Zakon omogućuje prodaju zemljišta u vlasništvu države i jedinica lokalne samouprave bez javnog natječaja, ako taj dio ne prelazi 20 posto od ukupne površine na kojoj se planira izgradnja igrališta za golf. Takve odredbe ne postoje, primjerice, za investitora u stambene zgrade, hotele, bolnice ili nogometno igralište', rekao je Petrović. Ocijenio je kako time investitor u golfsko igralište ima znatno povoljniji položaj na tržištu nego ostali poduzetnici.

Jagoda Munić iz Zelene akcije ustvrdila je kako se zakonom narušava socijalna pravda i nepovrjedivost vlasništva. 'Zakon i dalje omogućuje izvlašćivanje privatnih vlasnika', rekla je Munić, dodavši da pritom ne postoje nikakvi kriteriji o veličini i kvaliteti zemljišta koje se može izvlastiti. Stoga se mogu izvlastiti nekretnine koje mogu biti vlasnikov dom, djedovina i/ili izvor sredstava za život (hrane) i/ili prihoda (poljoprivredno zemljište ili vrt), upozorila je.

Aktivisti udruga izveli su i performans pokraj zgrade Ustavnog suda u Varšavskoj ulici. Na ogradi gradilišta ulazno-izlazne rampe za garažu projekta Hoto grupe stavili su transparent 'Slijepa naša', za stolom su sjedili suci zavezanih očiju, a pokraj njih bio je zemljovid Hrvatske s izvlaštenim zemljištima za golfska igrališta.