ŠEKS O SOLIDARNOSTI

'Zajednica je održiva ako svi jamče jedni za druge'

22.10.2011 u 16:20

Bionic
Reading

Solidarnost je važna za svaku od 27 članica Europske unije (EU), ali i za samu Uniju kao cjelinu, poručio je potpredsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks u subotu, drugog dana međunarodne konferencije 'Solidarnost u Europi - Hrvatska i Europska unija' koja se održava u povodu 20. obljetnice Hrvatske Paneuropske unije

'Solidarnost je važna za sve članice EU-a, ali i za samu Uniju kao cjelinu. Ona posebice dolazi do izražaja u vremenima kriza, posebice gospodarskih i financijskih', kazao je Šeks.

Podsjetio je da je Hrvatska, kako nalaže Ustav, socijalna država. 'Solidarnost je upravo pretpostavka takve države', dodao je Šeks i istaknuo da se 'zajednica može održati samo ako su svi spremni jamčiti jedni za druge'. Izrazio je nadu da će EU i dalje biti 'prosperitetna i solidarna'.

Potpredsjednik Sabora se osvrnuo i na skorašnje potpisivanje pristupnog ugovora između Hrvatske i Europske unije. Podsjetio je da je Hrvatska morala pregovarati o 35 poglavlja i da se radi o 'najopsežnijim i najmukotrpnijim pregovorima' neke zemlje kandidata. Za referendum o pristupanju Hrvatske u članstvo EU-a je ocijenio da je riječ o 'najvažnijoj odluci' hrvatskih građana nakon 90-e.

Bernd Posselt, zastupnik u Europskom parlamentu, i, kako je više puta najavljeno, veliki zagovornik proširenja EU-a i ulaska Hrvatske u Uniju, također je istaknuo solidarnost kao jednu od temeljnih europskih vrijednosti.

'Solidarnost je neophodna među ljudima i društvenim slojevima', poručio je Posselt. Izrazio je uvjerenje da Unija mora njegovati 'dobru mješavinu subsidiarnosti i solidarnosti'.

Posselt se također osvrnuo na skorašnje članstvo Hrvatske u Europskoj uniji, ocjenjujući da je 'ulazak Hrvatske vrlo važna stvar za EU'. Podsjetio je da je početak prosinca važan datum za Hrvatsku jer će eurozastupnici tada posljednji put glasovati o posljednjem izvješću o napretku Hrvatske. Prisjetio se boravka u Hrvatskoj prije 20 godina, posebice pada Vukovara, 'Europi u malom, s obzirom na bogatstvo kulture i narodnosti'.

U svom je izlaganju poručio da se proširenje mora nastaviti. 'Ono ne smije stati s Hrvatskom jer ćemo inače imati vakuum, crnu rupu između srednje Europe i Grčke', ocijenio je Posselt, koji se također zalaže i za prijam Turske u EU.

Iako najavljen, šef Delegacije Europske unije u Republici Hrvatskoj Paul Vandoren nije nazočio konferenciji.

Međunarodna konferencija u povodu 20. obljetnice Hrvatske Paneuropske unije održava se pod pokroviteljstvom predsjednika države, vlade i gradonačelnika i suorganizaciji MVPEI-a. Međunarodna Paneuropska unija je najstariji pokret za ujedinjenje Europe, a djeluje od 1922. godine.