ŽIVKOVIĆ I KEBO

Zahtjev za smjenu čelnika Federacije BiH

02.07.2012 u 19:35

Bionic
Reading

Potpredsjednik HDZ-a BiH Marinko Čavara izjavio je u ponedjeljak za medije u Mostaru da će Dom naroda Parlamenta Federacije BiH u u utorak pokrenuti proceduru smjene predsjednika Federacije BiH Živka Budimira i potpredsjednika Mirsada Kebe koji se protive rekonstrukciji vlade Federacije BiH

'Na sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije BiH zastupnici će podnijeti zahtjev za smjenom smjenu predsjednika i potpredsjednika Federacije koji ne žele potpisati rekonstrukciju vlasti', rekao je Čavara.

On je pozvao Budimira iz redova HSP-a BiH i Kebu iz SDA da podnesu ostavke na svoje pozicije. Dodao je da je nova parlamentarna većina koju čine SDP BiH, HDZ BiH, HDZ 1990. i Savez za bolju budućnost BiH ima osiguranih dvije trećine glasova potpore od ukupno 58 zastupnika u gornjem, nacionalno koncipiranom Domu naroda. Predsjednik Federacije BiH Živko Budimir protivi se promjeni Vlade Federacije BiH u kojoj sudjeluju i kadrovi iz HSP-a BiH.

Za njegovu smjenu uz Dom naroda treba osigurati potporu dvije trećine zastupnika i u Zastupničkom domu Federacije BiH nakon čega bi u složenoj proceduri o tome zahtjevu odlučivao Ustavni sud Federacije BiH.

Potpredsjednik HDZ-a BiH nagovijestio je i da će na sutrašnjoj sjednici biti smijenjena dosadašnja predsjedavajuća ovoga doma Karolina Pavlović iz redova Narodne stranke Radom za boljitak na čije će mjesto doći zastupnik iz redova HDZ-a BiH.