PRIHVAĆENO POSLOVNO IZVJEŠĆE HOLDINGA

'Zagrepčani će opet morati plaćati gradski prijevoz'

24.09.2009 u 16:34

Bionic
Reading

Skupština Grada Zagreba prihvatila je izvješće Zagrebačkog holdinga za prvu polovicu 2009. u kojem je gradska megatvrtka ostvarila dobit od 10 milijuna kuna bruto

Za usporedbu, u istom razdoblju prošle godine Holding je ostvario dobit od 180 milijuna kuna, od čega se 109 milijuna namaknulo prodajom tvrtke Zagreb plakat. Paralelno s prihodima, koji su rasli za 5,1 posto, u prvom polugodištu narasli su i rashodi za 14,6 posto.

'Ova Uprava je sposobna i nije izgubila motiv i kompetencije za rad', kazao je predsjednik Uprave Holdinga Ivo Čović podnoseći izvještaj Skupštini, očito aludirajući na brojne istupe gradonačelnika Milana Bandića, koji između redaka najavljuje metlu za neke ljude na rukovodećim mjestima u gradskoj upravi i tvrtkama koje posluju u sustavu Holdinga, a u medijima se spekulira da se to odnosi i na Čovića.

Vlada platila rate za Arenu

Vlada RH platila je sve tri rate dugovanja za zagrebačku Arenu u iznosu od oko 20 milijuna kuna, ali sredstva na ime depozita u iznosu od četiri i pol milijuna eura na račun u banci BHS, Vlada, prema Čovićevu priznanju, još nije uplatila.

Međutim, njegove riječi gradonačelnik nije čuo, jer je prema gusto složenom rasporedu u to vrijeme trebao posaditi drvo u novootvorenom trgovačkom centru Garden Mall u Dubravi, da bi nakon toga ugostio policijskog prezidija grada Mainza.

'Činjenica je da smo zaposlili 341 osobu više, ali na nekim mjestima postojala je potreba za zapošljavanje tih ljudi, jer se radilo o vozačima, pomoćnim cestarima i slično. Svi oni su zaposleni na određeno razdoblje. Iz HEP-a (na čelu kojeg je Čović svojedobno bio op. a.) zaposleno je troje ljudi, a ne 20 kako se spekulira', kazao je Čović i dodao kako je tvrtka Vladimir Nazor imala najveće povećanje broja zaposlenih na što je on prije 15 dana odgovorio određenim mjerama.

Prema predočenom izvještaju, najveći gubitaši u sklopu holdinga su ZET koji je zabilježio minus od 34 milijuna kuna, Zagrebački velesajam (11 milijuna kuna) i Vladimir Nazor (pet milijuna kuna). Prvi čovjek megatvrtke požalio se da iz gradskog proračuna ne dobiva dovoljno sredstava na ime subvencija za besplatni prijevoz i pozvao gradsku upravu da prije donošenja proračuna za 2010. riješi sve ugovorne obveze između Grada i Holdinga. Koliki je točno dug Grada spramHoldinga, Čović nije otkrio.

Oporbeni zastupnici u skupštini izrazili su sumnju u opstanak megatvrtke jer se, kako je to slikovito opisao Darinko Kosor (HSLS) 'više neće moći prelijevati iz šupljeg u prazno'.

'Došlo je vrijeme da građanima trebamo reći da će opet morati plaćati prijevoz', kazao je Kosor.Jurica Meić (SDP) ustvrdio je kako situacija s Holdingom nije bezizlazna te da je nužno redefinirati ugovorne odnose između Grada i megatvrtke s čim se u zaključku rasprave dijelom složio i sam Čović.