NEMIRNO TLO

'Zagrebu najveća opasnost prijeti od potresa'

31.03.2011 u 15:33

Bionic
Reading

Ured za upravljanje hitnim situacijama predstavio je na konferenciji za novinare 'Procjenu ugroženosti stanovništva, materijalnih i kulturnih dobara i okoliša od djelovanja prirodnih i tehničko tehnoloških katastrofa i velikih nesreća Grada Zagreba'

'Procjena je rađena je prema propisanoj metodologiji i usklađena s procjenom ugroženosti za Republiku Hrvatsku. Njome se procjenjuju realni rizici i prijetnje prirodnih i tehničko tehnoloških katastrofa i velikih nesreća po stanovništvo, materijalna i kulturna dobra i okoliš', kazao je pročelnik Ureda Pavle Kalinić.

Na temelju procjene Ured će u budućnosti izrađivati Planove zaštite i spašavanja stanovništva, a u periodu koji je pred njima nastojat će doći do toga da broj članova Civilne zaštite bude 9.200 iako bi ih na početku zadovoljilo da ih bude barem četiri tisuće.

'Problem je to što je za 15.000 ranjenih potrebno barem dvostruko više pripadnika CZ koji bi opsluživali. Postoji oko 900 skloništa od kojih su samo 173 u nadležnosti Grada i uglavnom održavanih dok je ostatak upitne funkcionalnosti koje treba dovesti u red, a i tada bi u njima bilo mjesta za samo 160.000 građana. Stoga je planirana dorada javnih garaža kako bi i one mogle poslužiti kao skloništa', istaknuo je Kalinić.

U slučaju bilo koje katastrofe, a prema procijeni Ureda, Zagrebu najveća opasnost prijeti od potresa, u pomoć bi uskočilo i 18 tisuća pripadnika HV-a.

Prema napravljenoj procjeni utvrđeno je da Zagreb treba imati trinaest specijalističkih postrojbi te da najmanje stotinu pripadnika civilne zaštite bude po gradskoj četvrti kojih je u Gradu sedamnaest.

Kako je Ured već tiskao 315 tisuća letaka, po cijeni od 22 lipe za komad, u kojima su obavijestili građane što napraviti u slučaju potresa jučer su otisnuli i četiri letka (četiri koraka do sigurnosti, Potres, Zaštita od zračenje i Opasne kemikalije) na Brailevu pismu kako bi i slijepe i slabovidne osobe upoznao što učiniti u slučaju bilo koje katastrofe.