NACIONALNI PROJEKT

Zagrebački zastupnici podržali gradnju dječje bolnice u Blatu

13.09.2018 u 19:44

Bionic
Reading

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine u četvrtak su jednoglasno prihvatili zaključak o sklapanju Okvirnog sporazuma između Grada Zagreba i Vlade o suradnji na pripremi projekta "Izgradnja nacionalne dječje bolnice" u Blatu

Nakon što je Vlada na sjednici lani imenovala Povjerenstvo za osiguranje adekvatne infrastrukture za provođenje kliničke pedijatrijske skrbi u Zagrebu, zaključeno je da je nužno izgraditi novu nacionalnu dječju bolnicu, koja bi objedinila sadašnje neodgovarajuće prostorne kapacitete Klinike za dječje bolesti Zagreb i dijela pedijatrijskih kapaciteta drugih bolnica u Zagrebu.

Novom nacionalnom dječjom bolnicom želi se postići koncentracija vrhunskih stručnjaka i visokosofisticirane medicinsko-tehničke opreme te time preduvjeti za pružanje najsloženijih oblika zdravstvenih usluga te visoku kvalitetu zdravstvene zaštite, stoji u obrazloženju odluke.

Ministarstvo zdravstva je imenovalo radnu skupinu za osmišljavanje, upravljanje i koordinaciju projekta realizacije rješenja pitanja kliničke pedijatrijske skrbi u Zagrebu koja je donijela zaključak da je žurno potrebno izraditi projektni zadatak za studiju izvodljivosti.

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije osiguralo je 37 milijuna kuna (85 posto ukupnog iznosa od 42,5 milijuna kuna) za tehničku pomoć i 15. lipnja raspisalo poziv za dodjelu bespovratnih financijskih sredstava za pripremu strateškog projekata. Predmet poziva je dodjela bespovratnih sredstava Prioritetne osi 10 – Tehnička pomoć Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija 2014.-2020." za pripremu strateškog projekata izgradnje nacionalne dječje bolnice u Zagrebu, a prijava Ministarstva zdravstva za tu namjenu je u pripremi.

  • +11
Sveučilišna bolnica Blato - 30 godina poslije Izvor: tportal.hr / Autor: Dražen Breitenfeld

Dogovoreno je da za izgradnju nove Nacionalne dječje bolnice na lokaciji Blato na parceli nije potrebna studija predizvodljivosti, već je dostatna studija izvodljivosti, nakon koje slijedi idejno rješenje, a potom izvedbeni projekt.

Odnosi između Republike Hrvatske i Grada Zagreba u pogledu osiguravanja parcele na lokaciji Blato za izgradnju nove Nacionalne dječje bolnice, pored postojeće zgrade nedovršene sveučilišne bolnice, odnosno davanja prava građenja, kao i drugi međusobni odnosi Hrvatske i Zagreba, regulirat će se posebnim ugovorima.