REAKCIJA NA POSKUPLJENJE

Zagrebački studenti kreću u bojkot ZET-a

02.03.2012 u 15:13

Bionic
Reading

Zagrebački studenti bojkotirat će do daljnjega zagrebački javni prijevoz zbog poskupljenja. Odgovor je to budućih akademskih građana koji se školuju na visokoobrazovnim institucijama Sveučilišta u Zagrebu na povećane cijene ZET-ovih karata koje su na snazi od jučer. O svemu se očitovao i Studentski zbor

'Svjesni smo činjenice da financijska situacija nije bajna nigdje u svijetu pa tako ne očekujemo bajnu situaciju ni u gradu Zagrebu, ali dužni smo napomenuti da nismo mi odgovorni za populističku politiku koja se vodila te za pogrešne poslovne odluke koje su velikim dijelom pridonijele sadašnjem stanju', ocijenio je Danko Relić, predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu.

Veće cijene ZET-ova prijevoza novi su udar na studentsku populaciju nakon ukidanja besplatnog javnog prijevoza, zbog koje je prikupljeno i 20 tisuća studentskih potpisa. Studentski zbor proziva gradsku vlast za nedostatak sluha kada su budući akademski građani u pitanju.

'Nebrojeno puta upozoravali smo na udar na budžet studentske populacije, pogotovo onih koji nemaju prebivalište u gradu Zagrebu. Opetovano smo molili za sastanak s gradskim vlastima na temu javnog gradskog prijevoza, a gradske vlasti su se oglušile', prisjetio se Relić.

Očekuju da će zbog bojkota prijevoza na koji su pozvali i Holding i uprava Grada pozvati za pregovarački stol predstavnike zagrebačkih studenata.

'Profesionalna odgovornost prisiljava nas ponekad i na možda nepopularne poteze. Međutim, oni su bili nužni da bismo zadržali kvalitetu usluge. Tijekom korekcija cijena nije se zaboravila socijalna politika. Mjesečnom studentskom kartom neograničeno se putuje na 1600 kilometara tramvajske i autobusne mreže, vozi s više od 500 vozila, na 150 linija, i to za četiri kune dnevno. Oni koji će kupovati godišnju kartu (s počekom akademske godine i koja će im vrijediti cijelu godinu), vozit će se neograničeno za svega 3,28 kune po danu', pojasnio je Tomislav Jurić, glasnogovornik ZET-a.

Podsjetimo, jučer je bio prvi dan poskupljenja cijena javnog prijevoza na prijedlog Holdinga.

Cijene je podržao i gradonačelnik Milan Bandić te je tako mjesečni pokaz za učenike osnovnih škola 90 kuna, za srednjoškolce 120 kuna, dok je radnički pokaz 'otišao' na 360 kuna.