VEĆINOM GLASOVA

Zagrebački SDP podržao Anku Mrak Taritaš za gradonačelnicu Zagreba

30.03.2017 u 22:42

Bionic
Reading

Gradski odbor SDP-a u Zagrebu potvrdio je večeras većinom glasova da će u utrci za gradonačelnika podržati Anku Mrak Taritaš. Time se završavaju višetjedni pregovori i spekulacije hoće li SDP stati iza HNS-ove kandidatkinje

Potvrdu podrške SDP je objavio na službenom Twitteru. 'Gradski odbor zagrebačkog SDP-a izglasao je da će @anka_mrak biti naša kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba! #zajednodopromjene', napisali su na Twitteru.

Odmah je uslijedio i odgovor Anke Mrak Taritaš, koja se zahvalila na podršci.

Kako doznajemo, odluka je u SDP-u donesena velikom većinom glasova, no bilo je onih koji su bili i protiv. Naime, kao što je tportal pisao, SDP-ovci su se podijelili oko zajedničke liste s HNS-om. Zagovornici ideje zajedničke liste sinergiju s HNS-om vidjeli su kao mogućnost da se dobije što više mjesta u Skupštini, a protivnici te ideje smatraju da će od svega koristi imati HNS.

Javno je po tom pitanju istupila u Jutarnjem listu Željka Antunović, ministrica obrane u vladi Ivice Račana, kazavši da ne vidi nijedan suvisao argument za listu s HNS-om. Usto, dodala je, nije protiv HNS-a i željela bi da on izvuče i više mandata nego u pregovorima sa SDP-om, ali da ih izvuče sam.

U HNS-u  su na stol stavili ponudu prema kojoj bi Anka Mrak Taritaš bila gradonačelnica i nositeljica liste, SDP bi dao jednog zamjenika, a u slučaju formiranja većine u Skupštini SDP bi dobio i mjesto predsjednika.

U HNS-u su za tportal rekli i da je na početku kao jedna od opcija bila ponuđena i ideja odvojenih lista, no da je SDP prihvatio drugu varijantu.