NITKO GA NIJE PODRŽAO

Zagrebački rektor pliva u aferama: Otkrivamo kako je propao pokušaj uvrštavanja Damira Borasa u elitno društvo akademika

06.05.2020 u 17:21

Bionic
Reading

Afere rektora Sveučilišta u Zagrebu Damira Borasa nižu se jedna za drugom, a posljednja u nizu ona je s izborom dekana Filozofskog fakulteta. I dok te afere dižu prašinu te uzrokuju verbalne sukobe i međusobne javne optužbe, tportal je ekskluzivno doznao još jednu zanimljivu informaciju. Naime prije nekoliko mjeseci Damir Boras bio je predložen za člana HAZU-a, ali nije izabran

Informaciju da je rektor zagrebačkog Sveučilišta Damir Boras predložen za člana HAZU-a tportal je doznao prije desetak dana te smo, s obzirom na to da se informacije o odbijenim članstvima ne objavljuju javno, uspjeli dobiti neslužbenu potvrdu iz dobro upućenog izvora. Tako nam je neslužbeno potvrđeno da je Boras bio kandidat, da ga je predložio jedan fakultet te da za izbor u članstvo ove ugledne institucije nije dobio nijedan glas. Nekoliko puta pokušali smo telefonski stupiti u kontakt s rektorom te smo mu slali poruke, ali nije se povratno javio. Zanimalo nas je zna li da je bio predložen za člana HAZU-a, tko ga je točno predložio, zna li da nije dobio nijedan glas te kako to komentira.

Također smo ga htjeli pitati o aferi s izborom dekana Filozofskog fakulteta. Kandidat za dekana bio je profesor Neven Jovanović, a koji je na prijedlog rektora Damira Borasa odbijen na online sjednici Senata Sveučilišta u Zagrebu 28. travnja, bez prethodne rasprave. Na sjednici održanoj e-mailom, 49 članova Senata glasalo je za uskratu suglasnosti na prijedlog programa rada, a 12 je bilo protiv, dok je pet bilo suzdržano, iako je Vijeće Filozofskog fakulteta prihvatilo Jovanovićev program na sjednici u veljači. Nadalje, program nije ni bio uvršten u materijale za sjednicu, a rektorovo je obrazloženje prijedloga uskrate suglasnosti bilo dostupno tek dan uoči održavanja. Od Borasa smo htjeli doznati zašto je na takav način spriječio imenovanje dekana Filozofskog fakulteta, no nije nam se povratno javio više od tjedan dana.

Upis Hrvatskih studija kao fakulteta u Sudski registar

Podsjetimo, Damir Boras je na čelu Sveučilišta u Zagrebu već šest godina, trenutno u drugom mandatu kao rektor, a njegovi mandati obilježeni su nizom afera. Jedna od njih je i nedavni sukob s Ministarstvom znanosti i obrazovanja zbog upisa Hrvatskih studija kao fakulteta u Sudski registar bez suglasnosti Ministarstva, zbog čega je isto Državnom odvjetništvu uputilo prijedlog za ulaganje žalbe na rješenje o odluci.

  • +13
Damir Boras Izvor: Pixsell / Autor: Davorin Visnjic/PIXSELL

Fakultet hrvatskih studija upisan je u Sudski registar Trgovačkog suda u Zagrebu po rješenju toga suda od 7. siječnja, a status fakulteta dobili su odlukom Senata Sveučilišta u Zagrebu na sjednici 10. prosinca. Dekan Fakulteta hrvatskih studija Pavo Barišić tada je poslao priopćenje u kojem tvrdi da je taj fakultet 19. prosinca 2019. elektroničkom poštom Ministarstvu dostavio odluku Senata Sveučilišta u Zagrebu od 10. prosinca o osnivanju te odluku o imenovanju fakultetskih tijela. Na to je Ministarstvo odgovorilo da je ta odluka dostavljena samo u popratnoj dokumentaciji zahtjeva za povećanje plaće dekana i prodekana, odnosno zahtjeva za unos njihovih novih radnih mjesta, što ne može biti temelj za upis u Upisnik visokih učilišta.

Prosvjedi studenata Hrvatskih studija

Afera s Hrvatskim studijama tu ne staje jer je prije tri godine stotine studenata prosvjedovalo zbog odluke Vijeća društveno-humanističkoga područja da se Hrvatski studiji iz centra pretvore u odjel. Studenti su u svojim govorima tada istaknuli kako se bore da njihova ustanova nakon toliko godina dobije status fakulteta te su napomenuli da ih brine to što rektor Damir Boras koči cijeli proces i umjesto fakulteta nudi status odjela. Iste godine odvijala se drama zbog ukidanja upisnih kvota za studij filozofije, zbog čega su studenti blokirali nastavu, a pridružili su im se i profesori. Na kraju je Boras predložio vraćanje kvota za 15 studenata za filozofiju na Hrvatskim studijima.

Sporna dodjela počasnog doktorata

Afera oko dodjele počasnog doktorata gradonačelniku Zagreba Milanu Bandiću podigla je javnost na noge. Muzička akademija predložila je Milana Bandića za dodjelu počasnog doktorata prošle godine u ožujku, a Boras je tada rekao da su prijedlog proučili i ocijenili legitimnim, zbog čega su stotine članova akademske zajednice prosvjedovale ispred Rektorata Sveučilišta u Zagrebu na Trgu Republike Hrvatske. Akademska zajednica također je uputila otvoreno pismo Senatu Sveučilišta u Zagrebu, kojim je apelirala na to da se Bandiću ne dodijeli počasni doktorat, a potpisi su se skupljali do sjednice Senata, na kojoj se odlučivalo o spornom počasnom doktoratu.

Odbio uručiti diplomu specijalistu

U travnju iste godine uslijedio je incident tijekom svečanosti dodjele diploma 91 sveučilišnom specijalistu jer je Boras odbio uručiti diplomu specijalistu Borisu Jurašinoviću, nakon što mu ovaj nije želio pružiti ruku. Specijalist nije želio učiniti to jer je bio, kako je tada rekao, uvrijeđen zato što mu rektor nije odgovorio na pismo koje mu je poslao tijekom čekanja na obranu rada, a u kojem se požalio na probleme.

Tužba protiv studenta

Sveučilište u Zagrebu tužilo je studenta Hrvatskih studija i potpredsjednika Studentskog zbora Luku Kovača jer je, kako se tada navodilo u tužbi, 2. studenog 2017. godine dao izjavu novinarima u vezi s provalom u prostorije Studentskog zbora i studentskih udruga na Hrvatskim studijima. Student je rekao kako postoji mogućnost da se iza toga skriva pritisak Uprave studija na studentske udruge. Sveučilište je tražilo naknadu štete od 20.000 kuna zbog povrede ugleda. Događaj se poklapao s najavom Uprave Hrvatskih studija da udruge moraju napustiti te prostorije jer će na njihovu mjestu početi izgradnja zgrade za Državni hidrometeorološki zavod, što su one odbile dok im ne osiguraju druge prostorije.

Mjesec kasnije zbog pritisaka i burnih reakcija Sveučilište je povuklo tužbu, a Boras je izjavio da 'nema želju bilo koga kažnjavati'. Zamjerio se i aktivisticama za ženska prava svojim stavom te izazvao lavinu komentara.

'Muški se vrate, a cure, evo, ima ih jako puno, nemojte mi zamjeriti, vrate se s 35 do 40 godina, neudane i bez djece. To su stvari na koje treba misliti u životu', rekao je tijekom dodjele sveučilišnih stipendija u kategorijama izvrsnosti, nastavničkih STEM smjerova, stipendija za uspješne sportaše i studente slabijeg socioekonomskog statusa prije dvije godine.

One su mu poručile da svatko ima pravo odrediti osobne prioritete u životu, a da se drugi ne miješaju u to.