GLAS RAZUMA

Zagrebački rabin: Židovi podržavaju zdravstveni odgoj

14.02.2013 u 10:54

Bionic
Reading

Luciano Moše Prelević, glavni rabin Židovske općine Zagreb, odnedavno i rabin Jevrejske zajednice u Crnoj Gori, smatra da je uvođenje zdravstvenog odgoja u hrvatske škole dobar korak. Istaknuo je to na predavanju pod naslovom 'Svjetovni, vjerski i spolni odgoj u židovstvu', prenosi Jutarnji list

U izjavi za Jutarnji rabin je objasnio: 'Više sam puta čuo da se sve vjerske zajednice ne slažu s predloženim četvrtim modulom zdravstvenog odgoja. To nije točno. Nas, kao koordinaciju židovskih općina, nitko ništa nije pitao. Doduše, smatram da se vjerske zajednice i ne bi trebale miješati u kurikulum škola, jer ovo je sekularna država. Slijedom toga, ni vjeronauk se ne bi smjelo predavati u školama, nego mu je mjesto u vjerskim zajednicama, a u javne škole treba uvesti vjersku kulturu.

Neki se plaše da je četvrti modul uvod u legalizaciju homoseksualnih brakova. Pa, ako ćemo i o tome, to će legalizirati parlament, nije to nešto čime će se baviti vjerske zajednice', rekao je Prelević. Osvrćući se na kurikulum zdravstvenog odgoja, rabin je dalje komentirao: 'U potpunosti razumijem roditelje koji žele da im djeca žive po njihovim svjetonazorima, ali treba shvatiti da svijet oko nas nije u skladu ni sa čijim vjerskim svjetonazorima.'

Dobro je, dodao je, da djecu škola informira o seksualnosti i svim tim temama, a da roditelji svoj svjetonazor objašnjavaju kod kuće.

'Jer, i danas ima djevojčica čije mame ne objasne ništa o menstruaciji, pa su u čudu kad čuju od prijateljica. Iz tog pubertetskog doba nosimo kojekakve frustracije cijeli život. Mislim da bi zdravstveni odgoj trebalo i proširiti, da bi se dodatno trebalo govoriti o nenasilju, ne samo prema partnerima, nego nenasilju u širem smislu te riječi, nenasilju prema životinjama', smatra zagrebački rabin.

Članovi Židovske općine Zagreb u neformalnom su se razgovoru s rabinom složili da je zdravstveni odgoj potreban i da u njemu nema spornih tema.