PLAN VELIMIRA SRIĆE

Zagrebački HSLS za rezanje socijalnih prava

11.07.2011 u 17:09

Bionic
Reading

Zagrebački Gradski odbor HSLS-a zalaže se u uvjetima gospodarske krize za jedinstvenu politiku rezanja socijalnih prava te da se u kriterije uz dohodovni uključi i imovinski cenzus, istaknuo je danas na konferenciji za novinare njegov predsjednik Velimir Srića

Stoga bi Grad trebao dati pravedan, sustavan prijedlog socijalnih mjera s jasno utvrđenim i transparentnim kriterijima, jer su sadašnji vrlo nejasni, rekao je Srića. Po njegovim riječima imovinski cenzus bi se mogao uključiti, unatoč nefunkcioniranju OIB-a, na način da građani daju izjavu pod kaznenom i materijalnom odgovornošću o neposjedovanju imovine, čime se omogućava sankcioniranje zloporaba.

Ustvrdio je da je nefunkcioniranje OIB-a i problem utvrđivanja imovine zapravo izgovor i da se time nitko, zapravo, ne želi baviti. 'Uoči predstojećih parlamentarnih izbora socijalne teme su najvrućije u Hrvatskoj, a Grad ima priliku pokazati kako će načelno rješavati problem socijalne skrbi i socijalnih prava, pa da to posluži kao platforma za njihovo rješavanje na nacionalnoj razini, gdje je puno veći', rekao je Srića.

Napomenuo je da Hrvatska izdvaja oko 24 posto BDP-a za razne oblike socijalnih prava, s tim da je samo pet posto socijalna skrb u užem smislu, a najveći dio je zdravstvo i mirovine koji se financiraju iz proračuna jer nisu uravnoteženi prihodi i rashodi fondova.

Grad bi mogao popisati sva socijalna prava koja građani ostvaruju - od subvencije dječjeg vrtića, porodiljnih naknada, subvencija javnog gradskog prijevoza, pa do pomoći beskućnicima, koje su prilična stavka u gradskom proračunu. 'S njima se administrira uglavnom iz političkih razloga, ta prava su i dijeljena iz političkih razloga, u dobrim godinama slala se poruka da gradonačelnik to daje građanima, a sad kad se to uzima želi prevaliti na Gradsku skupštinu', upozorio je Srića.