posljedice koronavirusa i potresa

Zagrebački holding donio mjere pomoći i za poslovne subjekte; neki zakupci oslobođeni plaćanja najma, drugima je cijena prepolovljena

22.04.2020 u 15:37

Bionic
Reading

Osim već postojećih mjera pomoći građanima, kao što su odgoda plaćanja režija za umirovljenike, besplatni parking u garažama i na javnim površinama za građane pogođene potresom, besplatan odvoz oštećenih vozila, glomaznog otpada i šute, oslobađanje plaćanja režija za građane čiji su objekti značajnije oštećeni u potresu, koje je Zagrebački holding donio zbog pandemije koronavirusa i potresa, na snagu stupaju i mjere pomoći za poslovne subjekte

S obzirom na to da je i zakupnicima u poslovnim prostorima u vlasništvu Zagrebačkog holdinga ugroženo poslovanje te je došlo do obustave rada ili značajnijeg pada prihoda, navode iz Holdinga, s ciljem pomoći partnerima donesena je odluka kojom se osiguravaju sljedeće mjere:

1) Komitentima podružnice Upravljanje nekretninama, Tržnice Zagreb i Gradska groblja koji su pogođeni potresom u dvije kategorije:

  • komitenti koji nisu mogli obavljati djelatnost u iznajmljenom prostoru zbog posljedica potresa jer je prostor neuporabljiv oslobađaju se zakupnine u 100-postotnom iznosu (od 22.3.2020. do ponovne uporabe)
  • komitenti koji su u djelomično oštećenim prostorima, ako je oštećenje utvrđeno od strane ovlaštene stručne osobe, na pisani zahtjev zakupnika oslobađaju se zakupnine najdulje tri mjeseca.
  • +14
Zagreb mjesec dana nakon potresa Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovačev

2) Komitentima podružnice Upravljanje nekretninama, Autobusni kolodvor Zagreb i RTZ, koji su pogođeni pandemijom COVID-a 19 u dvije kategorije:

  • komitenti koji nisu obavljali svoju djelatnost odlukom Stožera civilne zaštite oslobodit će se plaćanja 50 posto zakupnine od 19. ožujka 2020. do ukidanja mjera
  • komitenti koji su obavljali djelatnost, ali su posredno pogođeni krizom uzrokovanom Covidom-19, tako da im je smanjen prihod, odobrit će se odgoda plaćanja od 90 dana i mogućnost obročne otplate na 12 mjeseci, uz podnesen zahtjev.
  • +7
Stožer civilne zaštite grada Zagreba Izvor: Cropix / Autor: Tomislav Krišto

3) Komitentima podružnice Tržnice i Gradska groblja u tri kategorije:

  • komitenti koji nisu obavljali svoju djelatnost odlukom Stožera civilne zaštite u cijelosti će se osloboditi plaćanja zakupnine za razdoblje od 19. ožujka do ukidanja mjera
  • komitenti koji nisu obavljali djelatnost, ali ne zbog same odluke Stožera CZ-a, nego zbog nemogućnosti Tržnica Zagreb da osigura alternativnu infrastrukturu (klupe, kućice, prostore) u skladu sa zahtijevanim okolnostima, u cijelosti će se osloboditi plaćanja zakupnine od 19. ožujka do stjecanja uvjeta za korištenje predmeta zakupa
  • zakupnici kojima je smanjen prihod uslijed posljedica uzrokovanim COVID-om 19 mogu biti oslobođeni plaćanja zakupnine u iznosu od 20 posto do najviše 50 posto, uz pisani zahtjev, u razmjernom smanjenju postotka prihoda.

Obrasci zahtjeva za ostvarivanje prava koje proizlaze iz ovih mjera mogu se preuzeti s internetskih stranica Zagrebačkog holdinga i pojedinih podružnica.

Svi zakupnici koji su zaprimili račune, a pripadaju nekoj od navedenih kategorija, mogu se javiti u Pozivni centar na broj 072 500 400 te putem elektroničke pošte info@zgh.hr kako bi se ranije generirani račun stornirao, a potraživanja obustavila u skladu s konkretnom mjerom.