NE S KAPTOLA

Zagrebačka nadbiskupija odbila sindikate: Ne možemo dopustiti da prikupljate potpise za referendum ispred crkava

25.04.2019 u 18:45

Bionic
Reading

Ovih dana sindikati počinju prikupljati potpise za referendum o mirovinskoj reformi, a pomoć su zatražili i od Crkve. No stigla im je odbijenica

Referendumska inicijativa '67 je previše', koju su pokrenule tri sindikalne središnjice: Nezavisni hrvatski sindikati, Savez samostalnih sindikata Hrvatske i Matica hrvatskih sindikata uputila je zamolbu da im se u razdoblju, od 27. travnja do 11. svibnja 2019. godine, dopusti prikupljanje potpisa građana 'pred crkvama i crkvenim prostorima za referendum za izmjenu nekih odredbi Zakona o mirovinskom osiguranju', podsjećaju iz Zagrebačke nadbiskupije.

'Tema mirovinskoga sustava nedvojbeno je iznimno važna za hrvatsko društvo, kako zbog brige za sadašnje i buduće umirovljenike, tako i za svekoliki odnos prema dostojanstvu čovjeka i prema radu. O tome koliko je Crkvi stalo do tih tema lako je vidjeti iz obilja crkvenih dokumenata teološko-antropološke naravi kao i iz socijalnoga nauka Crkve, a ništa manje iz trajne zauzetosti Katoličke Crkve u Hrvatskoj, kojom se zalaže za primjereno uređenje društvenih odnosa na temelju pravednosti i brige za svakoga čovjeka, ističući posebice važnost obitelji. Kao jasan pokazatelj toga jest nastojanje da nedjelja bude neradni dan, u kojemu se odražavaju vrjednote ključne za boljitak pojedinaca, društva i države te za nužno jačanje kulturološkog identiteta', stoji u priopćenju Zagrebačke nadbiskupije.

Iz nadbiskupije kažu da se pitanje mirovinskoga osiguranja ne možesvesti na pitanje dobi i godina kada netko treba ići u mirovinu. 'Uvijek je potrebno naglašavati pitanje kakvoće rada i međusobnih odnosa gospodarskih subjekata tijekom radnoga vijeka, što se nužno preslikava i na mirovinski sustav. O tome se priželjkuje bolja osjetljivost i šira rasprava koja ne bi smjela podleći parcijalnim interesima bilo koje strane u političkim odnosima', poručuju.

Crkva, kažu, podupire razne inicijative, a prostore ispred crkava daje na raspolaganje građanskim inicijativama koje nemaju drugih mogućnosti za ostvarivanje zauzetosti za vrjednote koje zagovara i Crkva. 'Za razliku od toga, sindikati su u uređenome odnosu u okviru političkoga života u Republici Hrvatskoj i imaju mogućnosti na redovit način i uz stanovitu financijsku potporu, ostvarivati svoje inicijative', poručuju.

'Slijedom navedenoga, ne zauzimajući ničiju stranu u ovome pitanju, a u skladu sa zajedničkim stavom biskupa Zagrebačke crkvene pokrajine, ovime dajemo na znanje da nismo u mogućnosti dati dopuštenje za prikupljanje potpisa ispred crkava i crkvenih prostora za referendum radi izmjena nekih odredaba Zakona o mirovinskom osiguranju, za koji se zalaže Inicijativa sindikata '67 je previše'', zaključuju iz Zagrebačke nadbiskupije.