većinom glasova zastupnika

Zagrebačka Gradska skupština povećala proračun, evo i za koliko

30.10.2018 u 20:36

Bionic
Reading

Zagrebačka Gradska skupština u utorak je većinom glasova zastupnika prihvatila rebalans proračuna Grada Zagreba za 2018. kojim se on povećava za 335 milijuna kuna

Za rebalans proračuna glasovalo je 28 gradskih zastupnika, a njih 16 bilo je protiv.

Pročelnica Gradskog ureda za financije Daniela Juroš Pečnik rekla je da se proračun sa utvrđenih 7,6 milijardi kuna predviđenih za ovu godinu rebalansom povećava za 335 milijuna kuna tako da bi iznosio 8,05 milijardi kuna, što je povećanje za 4,36 posto.

Pojasnila je da se u proračunu planiraju sredstva od 206 milijuna kuna od postizanja nagodbe između Grada Zagreba i Republike Hrvatske te su u njemu zabilježena pozitivna kretanja u ostvarenju poreznih prihoda zbog čega je i omogućeno njegovo povećanje.

Istaknula je i da se rebalansom proračuna osiguravaju dodatna sredstva za pojedine aktivnosti i projekte koji nisu planirani u dostatnom iznosu - subvencije ZET-u u iznosu oko sto milijuna kuna, novčanu naknadu za demografsku mjeru roditelj-odgojitelj u iznosu od 90 milijuna kuna, osam milijuna kuna kao pomoć za novorođenčad, 41,5 milijuna kuna za prijevoz umirovljenika, 10 milijuna kuna za podmirenje dugovanja zdravstvenim ustanovama i slično. Također, dodala je, rebalansom se planira osigurati veća sredstva za ulaganja u škole, za rekonstrukcije prometnica te kapitalna ulaganja u objekte društvenih djelatnosti.

Navodeći kako će klub HDZ-a podržati prijedlog rebalansa proračuna, Davor Filipović upozorio je kako ovim rebalansom nisu predviđeni primici od prodaje APIS-a što sugerira kako u ovoj godini 'od prodaje APIS-a neće biti ništa'. Također, rekao je kako se, kada se u obzir uzme mogućnost da ne dođe do planiranih prihoda od prodaje građevinskih objekata u iznosu od 128 milijuna kuna te prodaje APIS-a u iznosu od 323 milijuna kuna, moglo razmišljati i o smanjenju proračuna, a ne o njegovu povećanju.

Filipović drži kako se ozbiljno treba razmišljati u kontekstu realnog proračuna, vidjeti koliko će se sredstava realno uprihoditi te na osnovu toga i planirati visinu proračuna.

  • +22
Gradska skupština raspravlja o izvršenju proračuna za 2018. godinu Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Navodeći kako Klub SDP/HSS/Naprijed Hrvatska neće podržati rebalans proračuna, Saša Molan rekao je da se rebalansom povećava manjak proračuna na 358 milijuna kuna, pri čemu ne postoji realnost da se od moguće prodaje APIS-a uprihodi 320 milijuna kuna. 'U ovom trenutku Grad Zagreb je u minusu najmanje od 320 milijuna kuna', rekao je.

Upozorio je da se rebalansom proračuna smanjuju neki programi iz područja komunalnog gospodarstva i prometa te se smanjuju programi kapitalnih ulaganja u društvene djelatnosti. Pri tome se, pojasnio je, smanjuju sredstva za objekte kulture, predškolske objekte, sportske te objekte socijalne skrbi, a povećavaju za objekte školstva i zdravstva te zaštićene spomenike kulture.

Da su najveći gubitnici rebalansa proračuna programi iz područja komunalnog gospodarstva, sigurnosti i regulacije prometa, legalizacije gradskih objekata te 'tradicionalni gubitnik' - sljemenska žičara za koju se sredstva smanjuju za 90 milijuna kuna, rekla je Anka Mrak-Taritaš navevši kako klub GLAS/HSU neće poduprijeti predloženi rebalans proračuna. Uz to, upozorila je, gubitnici rebalansa su učenički i studentski standard.

Većinom glasova zastupnici su prihvatili polugodišnji izvještaj o izvršenju Proračuna Grada Zagreba za 2018. godinu, izmjene Programa održavanja javno-prometnih površina, javnih objekata, javne rasvjete te izvanrednog održavanja nerazvrstanih cesta na području Grada Zagreba u 2018. kao i izmjene Odluke o donošenju Urbanističkog plana uređenja Gospodarske zone Sesvete - sjever.