energetska učinokvitost

Zagreb se kod HBOR-a zadužuje za 162 milijuna kuna

21.03.2019 u 15:09

Bionic
Reading

Grad Zagreb će se zadužiti kod Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) za iznos od gotovo 162 milijuna kuna za financiranje Programa 'Energetska obnova zgrada javne namjene' za razdoblje 2019.-2021., odlučili su to većinom glasova u četvrtak na sjednici zastupnici zagrebačke Gradske skupštine

Riječ je o korištenju 'ESIF kredita za energetsku učinkovitost'. Sredstva će se koristiti u 2019. u iznosu do gotovo 21 milijun kuna te u 2020. i 2021. u iznosu do gotovo 141 milijun kuna.

Kredit će se otplaćivati do 14 godina, uz kamatnu stopu 0,50 posto godišnje, uključujući poček do godinu, bez naknada.

Na Skupštini je također prihvaćen zaključak o davanju jamstva za kreditno zaduživanje Nastavnog zavoda za javno zdravstvo 'Dr. Andrija Štampar' kod Erste&Steimarkische banke za iznos od 25 milijuna kuna za sufinanciranje radova na rekonstrukciji u svrhu realizacije projekta 'Centar za sigurnost i kvalitetu hrane'.

U suradnji s Agronomskim fakultetom NZJZ 'Andrija Štampar' pripremio je projekt 'Centar za sigurnost i kvalitetu hrane' pomoću kojeg će temeljem izotopne analize po prvi put u Hrvatskoj utvrđivati je li proizvod zaista domaći te iz kojeg dijela zemlje potječe.

Projekt je sufinanciran sredstvima iz EU fondova. Ukupna vrijednost projekta je gotovo 64 milijuna kuna, a iznos bespovratnih sredstava 61 milijun kuna, a od čega je procijenjena vrijednost potrebnih građevinskih radova gotovo 34 milijuna kuna bez PDV-a. Razdoblje provedbe projekta je od 1. listopada 2018. do 1. listopada 2022.

Rok vraćanja kredita je šest godina uz grace period od dvije godine, uz kamatnu stopu od 1,65 posto godišnje fiksno.