netko ga je pokušao zapaliti!?!?

Zagreb Pride užasnut subotnjim napadom na homoseksualca: Gejevi nisu zbog svog postojanja krivi nizašto. Desničarske bande jesu!

29.12.2020 u 11:38

Bionic
Reading

Iako policija još uvijek ne otkriva sve okolnosti događaja koji se ove subote odvio u Zagrebu, Jutarnji list i udruga Zagreb Pride navode da se rade o napadu potaknutom mržnjom pprema pripadnicima LGBTIQ zajednice

Subotnju šetnju Maksimirskim perivojem nadomak stepenica gdje se nalazi Sokolska mogila pamtit će dok živi 50-godišnji djelatnik jedne zagrebačke gradske tvrtke jer su ga dvojica napadača, ničim izazvana, zapalila, navodi Jutarnji.hr. Naime, dvojica nepoznatih maskiranih muškaraca su ga, kako je ispričao policiji, prvo pitala za upaljač, a kad im je rekao da nema, pokušali su od njega doznati što radi u parku. Nakon što im je od straha rekao da čeka prijatelja iako se zapravo išao samo prošetati, ubrzo ga je dočekalo iznenađenje - napad, najvjerojatnije molotovljevim koktelom, a plamen je vrlo brzo zahvatio njegovu jaknu.

Sada su priopćenjem preagirali iz Zagreb Pridea, a njihovu objavu prenosimo u cijelosti.

Užasnuti smo spoznajom da je u zagrebačkom parku Maksimir ovog božićnog vikenda brutalno napadnut 50-godišnji gej muškarac. Prema pisanju medija, dvojica homofoba na muškaraca bacila su 'molotovljev koktel' i zapalila ga, a sve iz čiste homofobne mržnje.

Zagreb Pride više od desetljeća radi na praćenju i suzbijanju zločina iz mržnje u Hrvatskoj. U tom vremenu doživjele smo, nagledali smo se, svjedočile i pružili pravnu ili psihološku stručnu pomoć mnogim žrtvama homofobnih zločina iz mržnje. Međutim, ovo o čemu svjedočimo u prosincu 2020. nešto je najgore do sad!

Ne želimo da ovakvo homofobno nasilje ostane neprocesuirano, kao u slučaju homofobnog napada sličnim metodama na posjetitelje gej partija u klubu SuperSuper. Stoga, Zagreb Pride od zagrebačke kriminalističke policije traži da hitno pronađe počinitelje i podigne kaznenu prijavu za odgovarajuće kazneno djelo u svezi sa zločinom iz mržnje. Od policije i ostalih pravosudnih službi zahtijevamo i tražimo da dosljedno primjenjuju Europsku direktivu o zaštiti žrtava kaznenih djela, kako bi smanjili sekundarnu viktimizaciju.

Nadalje, Zagreb Pride od zagrebačke policije traži hitnu i oštru reakciju kako bi se svi zagrebački javni prostori, parkovi, trgovi i ulice zaštitili od napada na građane od strane desničarskih bandi. Desničarsko nasilje u javnom i Internet prostoru ne trpi samo LGBTIQ zajednica, već i srpska, afrička i romska zajednica u Hrvatskoj, te izbjeglice i migranti.

Zagreb Pride poziva 50-godišnjaka da je smo tu za njega ukoliko želi bilo kakav oblik direktne pomoći. Nudimo i besplatnu pravnu i psihološku pomoć. Ne želimo niti da se žrtvama homofobnog nasilja imputira odgovornost za nasilje koje trpe. Svako u ovom društvu, pa i gej muškarac, ima pravo slobodno šetati javnim parkom iz kojeg god razloga to želi: nadisati se svježeg zraka, čekati prijatelja ili dogovoriti dejt. Gejevi nisu zbog svog postojanja krivi nizašto. Desničarske bande jesu!