PREDIZBORNA UTRKA

Zagreb posvadio Vesnu Pusić i Radimira Čačića

14.04.2009 u 08:39

Bionic
Reading

Predizborna nervoza zbog nezavidne situacije u kojoj se Hrvatska narodna stranka našla u Zagrebu dovela je do kulminacije sukoba između dvoje čelnih ljudi HNS-a, Radimira Čačića i Vesne Pusić, potvrđeno je iz nekoliko izvora u vrhu stranke

Stranački kuloari već tjednima bruje o razmjeni vrlo žestokih riječi na relaciji Pusić – Čačić na sjednicama stranačkih tijela, a posebno neugodno suočavanje imali su prije petnaestak dana na sjednici Središnjeg odbora stranke. Najnoviji povod za razilaženje dvoje stupova HNS-a, a napetosti navodno tinjaju još od kada je Čačić prošloga proljeća preuzeo vođenje stranke, jest neizvjesna izborna bitka u Zagrebu koju je HNS-ovcima dodatno svojom kandidaturom zakomplicirao Josip Kregar, piše Novi list

Predsjedništvo stranke bi sredinom tjedna, uoči stranačke konvencije koja se održava ovoga vikenda, trebalo razrješiti dilemu hoće li se Čačić kandidarati za gradonačelnika Zagreba, za što se zalaže zagrebački HNS, ili će stranka izaći samo s listom za Skupštinu i podržati kandidaturu Josipa Kregara, što je varijanta bliža Čačićevom promišljanju.

Vesna Pusić i njoj sklona zagrebačka organizacija HNS-a od Čačića su očekivali da kao predsjednik stranke preuzme odgovornost za povratak ugleda i snage nekada najjače organizacije HNS-a, one zagrebačke. Takvom scenariju Čačić je i sam prije nekoliko mjeseci bio sklon, pa se odjavio iz Varaždina i prijavio u Zagrebu upravo kako bi se mogao kandidirati na svibanjskim izborima. Usporedo s njegovom ambicijom da smijeni Milana Bandića, krenula su i sve češća razilaženja sa zagrebačkom gradskom organizacijom koja se smatra »lenom« Vesne Pusić.

Drugi element koji je značajno umanjio Čačićeve šanse u Zagrebu je iznenadna kandidatura Josipa Kregara i sve veća njegova popularnost u anketama. Predsjednik HNS-a počeo se stoga predomišljati oko kandidature.

– Do pojave Kregara moja kandidatura je bila vrlo ozbiljna i realna tema jer smo smatrali da je nužno da se pojavi jaki kandidat koji bi se suprotstavio Bandiću čiji način vladanja nije prihvatljiv. Iako se niti na jednom stranačkom organu nije pojavljivala ta tema, postojao je jaki pritisak zagrebačke gradske organizacije da se ja kandidram. No ovog trenutka to je upitno, objašnjava Čačić.

Njegova struja u HNS-u potencira rješenje po kojemu bi HNS podupro Josipa Kregara za gradonačelnika, ali uz uvjet da on ne izađe sa svojom listom ili da sastavi zajedničku listu s HNS-om. Iako je Kregar u početku bio za takav dogovor i tražio potporu HNS-a, sada kada mu je popularnost porasla nije više sklon primiti na svoju izbornu listu, koju propagira kao nestranačku, kandidate iz političke stranke.

- Čačić se ne želi kandidirati jer se boji neuspjeha, a to bi onda stalo na put njegovim ambicijama za predsjedničke izbore, kaže jedan od istaknutih zagrebačkih HNS-ovaca.

Upravo su predsjednički izbori, smatra nekoliko naših sugovornika, pozadinski motiv svih sukoba Pusić i Čačića jer i jedno i drugo imaju ambiciju kandidirati se na njima.

– Jasno da mi kao stranka imamo, a treća smo stranka u zemlji, obvezu voditi računa o predsjedničkim izborima koji su još važniji za Hrvatsku. Kao predsjednik stranke moram ostaviti prostor za tu kandidaturu, što činjenica kandidature u Zagrebu eliminira, priznaje Čačić koji šturo demantira sukob s Vesnom Pusić.

– Nema mimoilaženja. Pusić i ja smo članovi HNS-a i nema dvojbe da ćemo postupati u interesu Hrvatske i građanske opcije, zaključuje Čačić, dok Pusić o zagrebačkim i predsjedničkim izborima ne želi govoriti.