SPORAZUM NA SKUPŠTINI

Zagreb planira graditi kompostanu u sto kilometara udaljenoj Novskoj

18.02.2019 u 12:56

Bionic
Reading

Zagrebačka kompostana u 105 kilometara udaljenoj Novskoj? Zvuči nevjerojatno, ali ne i nemoguće. Naime, gradonačelnik Novske Marin Piletić (HDZ) pisao je zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću i predložio da skupa izgrade postrojenje za obradu odvojeno prikupljenog biootpada

U dopisu je obrazložio da Novska u poduzetničkoj zoni ima 80.000 kvadratnih metara za izgradnju postrojenja te se zona nalazi uz autocestu i neposrednu blizinu željezničke pruge, a da bi trebalo napraviti zaseban trak, za što je već ishođena građevinska dozvola, pa dovoz biootpada iz Zagreba ne bi bio problem.

O sporazumu između Novske i Zagreba raspravljat će Skupština Grada Zagreba 26. veljače, a usvoji li ona predloženo, sporazum će se naći i na sjednici Gradskog vijeća Novske.

Sporazum između slavonskog grada i Zagrebačkog centra za gospodarenje otpadom (ZCGO) predviđa izradu studijsko-projektne dokumentacije za postrojenje u iznosu od 4,5 milijuna kuna dok bi procijenjena vrijednost izgradnje postrojenja bila utvrđena studijom izvodljivosti.

Točan iznos potreban za izradu studijsko-projektne dokumentacije i izgradnju postrojenja za obradu odvojeno prikupljenog biootpada utvrdit će se nakon provedenog postupka javne nabave.

Prema Piletićevim riječima, gradnja takvog postrojenja zatvorenog tipa, građevine za sortiranje otpada i građevina za anaerobnu biološku obradu otpada (bioplinsko postrojenje), koštala bi oko 50 milijuna eura, a posao bi u njoj pronašlo četrdesetak ljudi.

Osim dva člana tima iz Novske, dva člana koja će raditi na dokumentaciji bit će iz Zagreba te će jedan predstavnik dolaziti iz Zagrebačkog centra za gospodarenje otpadom.

Nakon pobune u Brezovici, u kojoj je Zagreb planirao graditi kompostanu, gradska uprava u svibnju prošle godine raspisala je javni poziv gradovima i općinama koje su najviše 30 kilometara udaljene od metropole za njenu gradnju.

  • +2
Kompostana Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filic/PIXSELL

Međutim, poziv je neslavno propao jer se na njega nitko nije javio. Sada se traži rješenje u sto kilometara udaljenoj Novskoj, čiji građani o svemu nisu imali pojma.

U ponedjeljak ujutro na poziv bivšeg gradonačelnika Vlado Klasan (DLS) njih tristotinjak izašlo je na ulice prosvjedujući protiv njene gradnje.

Klasan, je rekao da nisu protiv zapošljavanja.

"Novskoj trebaju nova radna mjesta, ali ne u prljavoj i po zdravlje sugrađana opasnoj tehnologiji", dodao je.

Ujedno je građane pozvao na sjednicu novljanskog Gradskog vijeća, na kojoj će se raspravljati o ovoj temi, te najavio potpisivanje Peticije protiv gradnje kompostane.

Okupljenima se obratio i stanovnik Novske Alen Šašković, rekavši da ne pripada ni jednoj političkoj stranci. Pozvao je sugrađane da se zbog svojeg zdravlja i zdravlja djece suprostave nakani gradonačelnika, Marina Piletića i gradske vlasti da se u Novskoj sagradi pogon za preradu biootpada iz Zagreba.