BOŽANSKI TRETMAN

Zagreb plaća vjerski vrtićki program, ali ne i druge

26.06.2015 u 11:52

Bionic
Reading

Anketa koju je nedavno pokrenula ravnateljica Dječjih vrtića Dubrovnik, Boja Milan Mustač, kako bi doznala koliki je interes roditelja za uvođenje vjerskog odgoja u gradske vrtiće, pobudila je zanimanje javnosti za pitanje koliko djece u Zagrebu te u Hrvatskoj prolazi kroz predškolski odgoj po vjerskom programu

Prije svega treba naglasiti da djeca predškolski vjerski odgoj mogu dobiti na dva načina – jedan je u vjerskim vrtićima, a drugi u gradskim vrtićima koji nude vjerski odgoj baš kao što nude jezični, sportski ili neki drugi program.

U Hrvatskoj je u 2010. djelovalo 48 katoličkih dječjih vrtića, čiji su osnivači bile katoličke vjerske zajednice, družbe sestara i župe.

Katolički vjerski odgoj provodio se i u 295 od ukupno 435 vrtića, čiji su osnivači gradovi i općine. Pohađala su ga djeca predškolske dobi za koju su roditelji dali suglasnost za uključivanje u programe vjerskog odgoja. U programe katoličkog vjerskog odgoja u dječjim vrtićima bilo je uključeno ukupno 15.000 djece predškolske dobi. Iz ovih podataka proizlazi da oko dvije trećine gradskih vrtića u Hrvatskoj ima vjerski odgoj. No ukupno ga pohađa znatno manje od jedne trećine djece jer se samo u jednoj školskoj generaciji u osnovne škole upiše 40-ak tisuća prvašića. Do preciznijih i svježijih informacija na nacionalnoj razini u trenutku pisanja ovog teksta nismo uspjeli doći.

No imamo ih za Zagreb; dobili smo ih od Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport.

U Zagrebu trenutno vjerski odgoj nudi devet gradskih vrtića, a pohađa ga 365 djece, od kojih 82 s posebnim potrebama.

U Zagrebu djeluje i 14 vjerskih vrtića, od kojih 12 s katoličkim programom te po jedan sa židovskim i evangelističkim programom. U njih ide 1002 djece.

Vrtić Mirjam Weiller sa židovskim vjerskim programom pohađa 43 djece, a evangelički vrtić Nikole Zrinskog 32.

Prema informacijama koje smo dobili od Ministarstva znanosti i obrazovanja, djeca čiji su roditelji odobrili uključivanje svoje djece u program vjerskog odgoja u pravilu se uključuju u istu odgojno-obrazovnu skupinu, a nositelj programa je odgojiteljica koja je stekla dodatnu izobrazbu na Teološko-bogoslovnom fakultetu i koja je dobila Crkveno poslanje (Kanonski mandat) za provedbu katoličkog vjerskog odgoja u javnim predškolskim ustanovama.

Vjerski odgoj besplatan, drugi se plaćaju

Financiranje vrtića različito je uređeno u gradovima. U Zagrebu vjerske vrtiće, baš kao i gradske, subvencionira gradska uprava ovisno o prihodima roditelja. Prema informacijama koje smo dobili u jednom zagrebačkom katoličkom vrtiću, dio koji plaćaju roditelji sličan je onome koji bi plaćali u gradskim vrtićima – kreće se između 200 i 500 kuna po djetetu mjesečno.

No zanimljivo je da se vjerski odgoj u gradskim vrtićima ne plaća baš ništa, za razliku od drugih posebnih programa, primjerice jezičnih ili sportskih, koji će roditelje koštati dodatnih 200 kuna mjesečno.

Voditeljica Odjela za predškolski odgoj Grada Zagreba Bosiljka Devernay objasnila nam je da Grad Zagreb plaća sve odgajatelje u dječjim vrtićima, uključujući vjerske, koji, baš kao i sportski ili jezični, moraju imati posebnu licencu.

'Vjerski odgoj je besplatan, a sportski, jezični i slični specijalni programi nisu jer podrazumijevaju posebne dodatne troškove za nastavu, opremu i rekvizite koje trebaju pokriti roditelji', rekla je za tportal Devernay.

U drugim hrvatskim gradovima subvencioniranje je riješeno na različite načine. Primjerice Grad Osijek subvencionira vjerski vrtić i nekoliko privatnih vrtića koji se nalaze na lokacijama koje gradska mreža ne pokriva. No brojni drugi privatni vrtići ne dobivaju nikakve subvencije, što je u tom gradu izazvalo uzbunu roditelja.

'U Zagrebu ili Zadru gradska uprava sufinancira sve vrtiće, a privatna je stvar roditelja gdje će upisati svoje dijete. Mi smo svog sina upisali u privatni vrtić samo zato što je osoblje puno fleksibilnije i ljubaznije, a dijete umjesto u suzama ide u vrtić radosno i s veseljem. No smatram da nas Grad oštećuje jer ne želi sufinancirati sve vrtiće, pa bismo, ako želimo povlaštenu cijenu, morali voditi dijete u vrtić u kojem je nesretno', rekao je ovih dana za Glas Slavonije otac jednog dječaka koji pohađa privatni vrtić.

Kada se usporede brojke djece koja pohađaju vjerske programe u Zagrebu s onima za cijelu Hrvatsku, nameće se zaključak da su vjerski programi prema broju stanovnika znatno traženiji u manjim gradovima i ruralnim krajevima.