PRIKUPLJANJE OTPADA

Zagreb nije spreman, Kosor traži odgodu

10.06.2014 u 11:29

Bionic
Reading

'Grad Zagreb nije spreman za primjenu odluke o razdvojenom prikupljanju koju je donijela Skupština Grada na sjednici u prosincu, a koja je trebala stupiti na snagu 1. srpnja i predlažem da se ista odgodi do 1. siječnja 2015', kazao je Darinko Kosor, predsjednik Skupštine Grada, na današnjoj konferenciji za medije

Kosor je priznao ono što gradske vlasti na čelu s gradonačelnikom Milanom Bandićem uporno negiraju prebacujući lopticu na Ministarstvo zaštite okoliša i tvrdeći da je ono jedini krivac jer nije donijelo potrebnu uredbu koja bi operativno pratila Zakon o gospodarenju otpadom.

'Krajnji rok za donošenje uredbe je 23. srpnja, ali treba priznati da ni Grad Zagreb nije spreman. Nemamo plan gospodarenja otpadom, nemamo odluku hoćemo li ići u mehaničko- biološku obradu (MBO) ili ćemo imati spalionicu, nemamo ni lokaciju za to jer izmjene GUP-a još nisu napravljene, a ni spremnici za smeće nisu nabavljeni', istaknuo je Kosor i dodao kako javna rasprava o GUP-u traje od 16. do 30. lipnja te da očekuje da će on biti usvojen u rujnu i da bi do tada gradonačelnik trebao odrediti gdje će se i što nalaziti.

Naveo je da u ovom trenutku u Zagrebu ima tek devet reciklažnih dvorišta i dvije kompostane, a treba ih biti barem trideset odnosno deset.

'Proteklih šest mjeseci nije izgubljeno, nešto se i napravilo, a gradonačelnik je zatražio neobvezujuće ponude za spalionicu i MBO. MBO ili spalionica - to je pitanje na koje će odgovor morati dati gradonačelnik. Osobno sam za MBO, ali je sasvim jasno da se svog otpada nećemo moći riješiti selekcijom, a ostaje nam i brdo na Jakuševcu koje treba sanirati i mulj iz pročistača kojeg danas ima 350.000 tona. Garancije nema ni da ćemo biti spremni do početka 2015, ali vjerujem da će se do tada napraviti puno više', zaključio je Kosor.