KALINIĆ O MILENIJSKOM PROJEKTU

Zagreb na Savi - da, ali uklanjanje nasipa - ne

19.04.2012 u 12:54

Bionic
Reading

Pročelnik zagrebačkog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinić podržao je izlazak Zagreba na Savu, ali i pozvao odgovorne da dobro razmisle o tome što bi za hrvatski glavni grad značilo uklanjanje nasipa uz rijeku

'Kad smo prije tri godine imali poplave diljem Hrvatske pa i u Zagrebačkoj županiji, Zagreb je zahvaljujući nasipima - pošteđen. Zagreb treba izaći na Savu i treba to dobro osmisliti, ali se ne smije uklanjati nasip i ostaviti grad bez zaštite', poručio je Pavle Kalinić

Pojasnio je kako je projekt 'Zagreb na Savi' koristan iz kulturnih, gospodarskih, turističkih i hidrografskih razloga, ali i upozorio da je to 'milenijski projekt, vrijedan više od milijardu eura, u koji se ne može ulaziti euforično ili na način lako ćemo'.

'Jasno se mora definirati što je to Zagreb na Savi i povesti široka javna rasprava. Ne smije se potrošiti milijarda eura za infrastrukturne radove i saniranja nekih poduzeća, a da 'Zagreb na Savi' doživi sudbinu tzv. Sveučilišne bolnice koja stoji već 20 godina i ništa se ne radi', podsjetio je Kalinić.

Prepričao je i namjeru građevinskih poduzeća, koja su prije 19 godina bili angažirani na izgradnji poluautoceste Zagreb - Rijeka, kad su htjeli uklanjati nasip koji glavni grad brani od Save.

'Namjeravali su to uraditi kako bi došli do besplatnog šljunka kojim bi se nasipala podloga, ali je to zaustavljeno. Jako je dobro da je zaustavljeno, jer bi Zagreb poslije toga bio poplavljen', zaključio je Pavle Kalinić.