DOGOVOR OKO SPALADIUM ARENE

Zagreb na Savi, a Split - u Lori

25.05.2012 u 16:31

Bionic
Reading

Nekoliko mjeseci nakon službenog zahtjeva, Vlada se ipak odazvala službenom pozivu iz Splita: nakon sastanka trojice ministara (Radimir Čačić, Branko Grčić i Željko Jovanović), dvoje splitskih dogradonačelnika (Jure Šundov i Anđelka Visković), predstavnika Zagrebačke i banke Erste, ravnatelja nekoliko Vladinih agencije te čelnih ljudi građevinskih tvrtki IGH, Konstruktor i Dalekovod, počeo se rješavati problem arene Spaladium

Po svemu sudeći, u neboderu koji je planiran uz splitsku dvoranu smjestit će se gradska uprava i sva komunalna poduzeća, ali i općinski i upravni sud. Projekt-javno privatnog partnerstva koji je trebao biti višestruko isplativ, a koji je zbog poslovnih problema građevinskih tvrtki te popustljivosti bivšeg i sadašnjeg gradonačelnika Ivana Kureta i Željka Keruma doveo arenuSpaladium na rub bankrota, nastavit će se pod novim uvjetima: Vlada je najavila da će Gradu Splitu pokloniti zemljište veličine 12 tisuća četvornih metara, a nositelj buduće investicije bit će sama gradska uprava.

Cilj dovršetka Spaladium centra, koji će uz poslovni toranj imati još i trgovački centar te garažu s 1500 mjesta, jest stvoriti prihode od kojih bi se plaćao mjesečni najam za već izgrađenu dvoranu. Moguće je i ponovno projektiranje cijelog kompleksa kako bi se prilagodio novim potrebama.

'Potpredsjednik Vlade Radimir Čačić shvatio je našu ideju i ocijenio da je suvisla, održiva i provediva. Naravno, sada nam slijedi razrada, a moramo pričekati i stav Ministarstva pravosuđa i našeg Gradskog vijeća', kazao nam je splitski dogradonačelnik Jure Šundov. Svladana je, objašnjava, 'prva od mogućih tridesetak stepenica za uspjeh projekta'.

Preseljenjem splitske gradske uprave u Loru otvorila bi se mogućnost prenamjene zgrade Banovine na Zapadnoj obali u luksuzni hotel, a oslobodilo bi se još najmanje deset nekretnina diljem grada za prodaju, prenamjenu ili iznajmljivanje. Splitski Općinski sud, koji je danas smješten u neuglednoj bivšoj vojarni Dračevac na rubu grada, također bi se konačno udomio, kao i Upravni sud koji je u podstanarstvu, a i Dračevac bi konačno mogao biti prenamijenjen u poduzetnički i sajamski centar.

Ukupno, projekt 'Spaladium' podsjeća na Čačićevu ideju 'Zagreba na Savi' - dakako, u znatno manjim razmjerima. Predviđa se i da bi formiranje novog administrativnog središta Splita u Loru privuklo i banke, osiguravajuća društva i razne uslužne djelatnosti.

Načelnim dogovorom oko nastavka projekta vrlo su zadovoljni i u tvrtki Sportski grad, koja upravlja arenom Spaladium i koja je zbog obustave plaćanja najamnine nekoliko mjeseci imala blokiran račun i gotovo završila u stečaju. Grad Split nedavno im je ipak uplatio tri milijuna kuna, kojima su otplatili dio dugova prema bankama i osigurali normalan rad na najmanje dva mjeseca.

'Očekuje nas revidiranje ugovora o javno-privatnom partnerstvu, tek nakon toga znat ćemo kako dalje. U tri godine arenu Spaladium posjetilo je 580 tisuća posjetitelja, što su senzacionalne brojke - pogotovo u uvjetima kada nemamo sportski klub koji bi mogao puniti dvoranu i kada smo orijentirani uglavnom na koncerte', kazao nam je direktor areneSpaladium Srđan Žižak.