analiza boška picule

'Zagreb je umalo postao glavna selendra Hrvatske, ali Plenković ne mora brinuti - Bandićevi zastupnici su žetončići od papira'

12.02.2020 u 14:50

Bionic
Reading

Zagrebački HDZ srušio je u ponedjeljak izmjene Generalnog urbanističkog plana (GUP) koje je predlagao gradonačelnik Milan Bandić, zbog čega se odmah počelo špekulirati da bi on mogao uzvratiti HDZ-u rušeći vladajuću koaliciju na državnoj razini, koju održavaju njegovi 'žetončići'. O mogućnosti da se sukob iz zagrebačke Gradske skupštine preseli u Hrvatski sabor i o stabilnosti vladajuće koalicije pitali smo politologa i komentatora tportala Boška Piculu

'Ni nakon fijaska oko neusvajanja zagrebačkog GUP-a, u odnosima između HDZ-a i Milana Bandića neće se dogoditi apsolutno ništa dramatično. Koalicija u Zagrebu održat će se do iduće godine, a nema govora ni o potresima u saborskoj većini', smatra politolog Boško Picula.

'Ovotjedno odgađanje glasanja u Saboru svodi se isključivo na kronologiju i nema nikakvu supstancijalnu vrijednost, a sasvim sigurno neće doći do potrebe za detektiranjem toga tko je na čijoj strani', kazao je Picula i pojasnio situaciju s deset članova Bandićeva kluba zastupnika u Saboru.

>>> [VIDEO, FOTO] Farsa je gotova: Bandić odbio HDZ-ove amandmane, HDZ-ovci mu zauzvrat srušili GUP!

'Potpuno je jasno da je HDZ dominantan akter u tom odnosu, dok mu s druge strane stoji klub nastao kao rezultat akcije prikupljanja 'žetončića', kako ih je sam Milan Bandić nazvao. Nitko od tih zastupnika nije dobio mandat preko ove stranke, oni nemaju svoju autohtonu političku snagu i u tom rezervoaru završili su isključivo zbog vlastitih nezadovoljstava, razlaza s bivšim strankama ili različitih političkih aranžmana sa samim Bandićem. Radi se doslovno o žetončićima od papira i kada bi se doveli u situaciju da se moraju izjasniti, svi odreda dali bi podršku Andreju Plenkoviću i dovršetku mandata ove vlade', smatra Picula.

  • +58
Sjednica zagrebačke Skupštine o GUP-u Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Drugim riječima, kaže, Klub zastupnika stranke Milana Bandića zapravo ne postoji kao autohtona politička snaga.

'Zagrebački GUP odbijen je prije svega zbog unutarstranačkih prilika u HDZ-u, a Bandić ionako nema ni političke ni društvene snage i pozadine da takav GUP uopće provede. Radi se o iščekivanju parlamentarnih izbora ove godine, zatim i lokalnih izbora u proljeće iduće godine, a u tom periodu ništa bitno neće se dogoditi ni na razini Zagreba: koalicija sastavljena na partikularnim interesima dviju grupacija održat će se do proljeća. Tek kada s rezultatima parlamentarnih izbora dobijemo jasnu situaciju, počet će pregrupiranje za lokalne izbore', dodaje ovaj politolog.

Picula drži i da je u cijeloj situaciji jedina dobra stvar odbijanje predloženih izmjena GUP-a 'jer bi u suprotnom Zagreb doista postao glavna selendra Hrvatske'.

'Što se tiče Milana Bandića, ne smatram da je precijenjen: u proteklih dvadesetak godina on je pokazao da je, barem što se tiče socijalne i političke inteligencije, iznimno nadaren čovjek: u političkoj kulturi koja vlada u Zagrebu i cijeloj Hrvatskoj on je izvukao svoj maksimum. Na čelu je daleko najbogatijeg grada u državi, pa i u ovom dijelu Europe, ali vrlo je svjestan činjenice da njegova moć izvire upravo iz moći samog Zagreba. Dobro je procijenio svoje političke limite, svi znamo kako su završavali njegovi izleti na nacionalnu platformu', kaže sugovornik tportala.

>>> Pad GUP-a promijenio dnevni red saborske sjednice, sve se dogodilo u 15 minuta

No sluti li se Bandićev politički kraj i u Zagrebu? Picula još uvijek nije potpuno siguran u to:

'Na nekoliko prethodnih izbora, jednako kao i na predstojećim parlamentarnim i lokalnim, glasalo se i glasat će se 'protiv', dakle građanima je bilo bitno da njima neprihvatljiva opcija dobije što manje glasova. Dugoročno to nije dobra situacija: jedno je pobijediti na samim izborima, a drugo pobijediti kada si na vlasti, odnosno zadržati se na toj poziciji. Treba imati kvalitetne kadrove, dobru organizaciju i suvisle programe, no čini mi se da oporba u Hrvatskoj - od nacionalne do lokalne razine - još uvijek to ne shvaća', zaključuje Picula.

  • +17
Prosvjed ispred Gradske skupštine protiv izmjena GUP-a Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL