ANDRIJA MIKULIĆ PREDSJEDNIK

Zagreb ima Skupštinu: Leteća izmjena Branka Lustiga donijela većinu Bandiću, HDZ-u i Esih

  • Autor: Vedran Brkulj
  • Zadnja izmjena 10.07.2017 15:40
  • Objavljeno 10.07.2017 u 14:36
Prva sjednica Skupštine grada Zagreba
Prva sjednica Skupštine grada Zagreba Izvor: Cropix / Autor: Bruno Konjevic / CROPIX
Iz trećeg pokušaja ipak je konstituirana Skupština Grada Zagreba i za predsjednika je izabran Andrija Mikulić iz HDZ-a. Za Mikulića je bilo 26 za, 20 protiv i pet suzdržanih. Za potpredsjednike su izabrani Ana Stavljenić Rukavina (BM 365), Jozo Miličević (lista Sandre Švaljek), Rajko Ostojić (SDP) i Krešimir Kartelo (Neovisni za Hrvatsku - lista Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića)

Treća sreća. Nakon dva propala pokušaja, prvog prije deset dana i jutros u 10 sati, Skupština Grada Zagreba ipak je konstituirana poslije četverosatne pauze jer je sporazum, u trokutu stranaka BM 365 – HDZ – lista Brune Esih, potpisan i njihovih 26 zastupnika činit će tanku skupštinsku većinu.

Većina je sklopljena nakon jutrošnje drame u kojoj je član Bandićeve stranke, proslavljeni filmski producent Branko Lustig odbio staviti potpis kojim se jamči da će se maknuti naziv Trga maršala Tita, što je bio glavni uvjet liste Brune Esih.

Kako istovremeno nije bilo kvoruma za sazivanje Skupštine, jer je u dvorani bilo samo 25 zastupnika oporbe, ministar Uprave Lovro Kuščević odlučio je da se ona odgodi.

  • +13
Prva sjednica Skupštine grada Zagreba Izvor: Cropix / Autor: Bruno Konjevic / CROPIX

Nakon četverosatne pauze rješenje je pronađeno na način da Lustiga zamijeni Vjekoslav Jeleč, inače neurokirurg iz KB-a Dubrava, također s liste BM-a 365.

Iako je još u petak tvrdio da će najvjerojatnije podržati promjenu imena maršalova trga, Lustig je promijenio mišljenje i izazvao potpunu pomutnju u Skupštini. Tako je za tportal jutros kazao da neće potpisati sporazum i da uopće neće biti zastupnik u Skupštini jer 'to nije za njega'.

Jelena Pavičić Vukičević (BM 365) kazala je kako je Lustig zamrznuo svoj mandat na šest mjeseci i da je narušena zdravlja. Na novinarski upit da prokomentira činjenicu da se predomislio i da je odbio potpisati sporazum kazala je kako je ona kod njega bila u petak i da je tada odlučio da će ga potpisati.

'Ne znam da je rekao da neće potpisati. Znam da doma leži u temperaturi i nije bilo pristojno da ga zovem. Jutros je gradonačelnik Bandić bio kod njega. On je sam odlučio da ovo nije za njega. Ipak je on čovjek u godinama', kazala je Pavičić Vukičević.

  • +16
Propao drugi pokušaj konstituiranja zagrebačke Skupštine Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX

Na novinarsku opasku da se i prije izbora znalo da je stariji čovjek narušena zdravlja dodala je da se imenom na listi šalje politička poruka, a onda je na samom čovjeku da odluči je li to za njega.

Da se sve odvijalo u zadnji čas, potvrdio nam je Jeleč, kazavši kako su ga 'maloprije nazvali da dođe u Skupštinu da bi se moglo obaviti sve što treba'.

Drago Prgomet ispred HDZ-a pozvao je sve da podrže Mikulića kao predsjednika jer je u četiri godine pokazao da zna raditi posao.

Tomislav Tomašević (Zagreb je naš) podsjetio je Brunu Esih da je uoči izbora tvrdila da neće koalirati s Bandićem zbog klijentelizma i svega ostalog, a Bandića je podsjetio da je obećao da će ime Trga maršala Tita ići na referendum.

'U startu ste prekršili svoja predizborna obećanja prije nego li je oformljena Skupština. Ovakva trgovina jedan je od razloga zbog kojih sve manje ljudi izlazi na izbore, zašto se iseljavaju iz Hrvatske i zato što im se politika i političari gade', kazao je Tomašević.

Zvane Brumnić (SDP) kazao je da je u protekle četiri godine imao prilike upoznati rad Andrije Mikulića i da zbog toga neće moći glasati za njega.

Iako se, kako je rekao, nije mislio javiti za riječ, Bandić je ipak izašao za govornicu i poručio da su njegova dva strica poginula na Sutjesci i dva na Bleiburgu.

'Neću dalje. Stoji sve što sam rekao ispred Muzičke akademije - da se Trg nazove Trg RH. Postojao je prijedlog sredinom devedesetih da se promijeni ime Trga. Tada je Tuđman to stopirao, povijesne prilike su bile takve. Danas su nastupile okolnosti da se to napravi', kazao je Bandić.

Replicirao mu je Tomašević poručivši da su se povijesne prilike očito promijenile od svibnja do srpnja, jer je tada obećavao referendum, a danas ga nema.

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal
404 - tportal