ZIMA POKAZALA ZUBE

Zagreb i Županja zamrznuti na minus 18

09.01.2009 u 11:34

Bionic
Reading

U cijeloj Hrvatskoj jutros u 8 sati su izmjerene natprosječno niske temperature. Najhladnije je na zagrebačkom aerodromu Plesu, Županji i Slavonskom Brodu, gdje je izmjereno minus 18 stupnjeva, Daruvaru -17 te Gospiću -16 Celzijevih stupnjeva

Kako je izvijestio dežurni prognostičar iz Državnoga hidrometeorološkog zavoda Hrvatske (DHMZ), razlika između tih odredišta i Palagruže, gdje je jutros izmjereno 11 stupnjeva Celzijevih, gotovo je 30 stupnjeva.

Osijek i Varaždin zabilježili su minus 13, a zbog niskih temperatura i pojačana vjetra preporučuje se primjerena zaštita. Na Jadranu su se jutros temeperature kretale između dva i pet stupnjeva Celzijevih, što je uobičajeno za zimsko doba. U unutrašnjosti su jutros izmjerene vrijednosti bile nešto niže od prosjeka, koji je između minus osam i minus šest stupnjeva. U Gorskom kotaru i Lici jutros je bilo između minus deset i minus osam stupnjeva.

Danas se očekuje djelomice sunčano vrijeme, osobito na sjevernom i srednjem Jadranu, dok će u unutrašnjosti mjestimice biti jutarnje magle, danju niskih oblaka. Vjetar uglavnom slab, na Jadranu umjerena i jaka bura, na sjevernom dijelu u početku ponegdje s olujnim udarima postupno će slabjeti i većinom okrenuti sjeverozapadnjak.

Najviša dnevna temperatura zraka od -6 do -1, u mjestima s dugotrajnom maglom još malo niža, a na Jadranu od 4 do 10 Celzijevih stupnjeva.