NOBILO O GENOCIDU

Zagreb i Beograd su u zamci, tužbe će pasti

25.02.2014 u 17:32

Bionic
Reading

Za razliku od predsjednika Ive Josipovića, koji smatra da hrvatsko inzistiranje na tužbi za genocid protiv Srbije ne bi trebalo utjecati na odnose između Srbije i Hrvatske, odvjetnik Anto Nobilo navodi da će rasprava o tužbama pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu, koja počinje u ponedjeljak, nužno imati negativne učinke na bilateralne odnose susjednih zemalja

'Obje strane pokušavaju dnevnu politiku distancirati od tog procesa, ali to je iluzija. I jedna i druga vlada upale su u zamku: jako dobro znaju da u pravnom smislu neće uspjeti s tužbama, ali zbog vlastitih birača ni jedna ni druga ne smiju povući tužbu. Sada pokušavaju naći izlaz tako da međusobne probleme lociraju na Međunarodni sud pravde. No kad su dvije države u sporu o tako važnoj stvari kao što je pitanje utvrđivanja genocida, teško je očekivati da će za vrijeme trajanja spora politički odnosi ostati isti. To će nužno imati negativne efekte na međusobne političke odnose', rekao je Nobilo.

Podsjetimo, Josipović je rekao da 'neće biti nikakvih negativnih posljedica jer obje države znaju da je sudski spor nešto što može završiti na različite načine'.

'Jedno su zapravo razmatranja što je bilo u prošlosti. Zločina je bilo strašno puno, to svi znamo. Jesu li dosegli pravnu kvalitetu genocida, to će odlučiti sud, vidjet ćemo', rekao je predsjednik.

Embargo na objavljivanje iskaza svjedoka - odličan potez

Ocjenjujući uvođenje embarga na objavljivanje iskaza svjedoka do kraja rasprave, odnosno do 1. travnja, Nobilo kaže da je to odličan potez Međunarodnog suda pravde.

'Riječ je o minimalizaciji štete i tenzija, ne u smislu zaštite svjedoka, nego da se ne kvare odnosi dvaju država. To je odličan potez, jer da je došlo do javnog svjedočenja preko medija, stvar bi eskalirala', kaže Nobilo, koji očekuje da će obje tužbe biti odbijene jer 'na tlu Hrvatske nije bilo genocida, ni na jednoj ni na drugoj strani'.

'Ako nema genocida, nema ni spora', zaključio je Nobilo, podsjećajući da je ljestvica kriterija za utvrđivanje genocida visoko podignuta.

Komentirajući pak mogućnost da nakon početka procesa dođe do izvansudske nagodbe, Nobilo kaže da do nagodbe uvijek može doći, ali ni jedna ni druga vlada ne usuđuju se to napraviti. 'Tu nisu bitni pravni, nego politički argumenti. Neće se nagoditi, jer je i jednoj i drugoj strani u političkom smislu manja šteta da sud odbije tužbe, nego da ih same povuku.'