PREPORUKA

Zagreb Film Festival

19.10.2010 u 11:32

Bionic
Reading

Ove nedjelje započeo je osmi ZFF, a iz mora filmova - od socijale, preko queera, do sjajnih dokumentaraca - odabrali smo njih nekoliko koje bi svakako valjalo pogledati

Osmo izdanje Zagreb Film Festivala donosi neke promjene kada je riječ o lokacijama, no na sreću kvaliteta programa je ostala ista jer su organizatori i ove godine uspjeli probrati dosta zanimljivih, uglavnom debitantskih naslova iz svjetske filmske produkcije (znakovito, dobar dio dolazi s pedigreom Sundancea). Sve brojne programe i još brojnije naslove naprosto je nemoguće pohvatati, ali evo nekoliko filmova koje bi trebalo vidjeti pod svaku cijenu, a ponuda je doista raznolika: od socijalnih drama, preko trilera i queer komedije, do nekoliko uistinu sjajnih dokumentaraca.

Hvaljeni film 'Winter's Bone' Debre Granik (njeno debitansko djelo 'Down To the Bone' je osvojilo žiri Sundancea prije šest godina) stiže s reputacijom pobjednika ovogodišnjeg Sundance Film Festivala. Riječ je o dojmljivoj i napetoj priči o 17-godišnjoj djevojci koju je život prisilio da bude glava obitelji s dna društvene ljestvice te da se brine za nesposobnu majku i mlađeg brata i sestru. Kad se pojavi opasnost da ona i njena obitelj ostanu bez imovine mlada djevojka kreće u potragu za nestalim ocem, inače dugogodišnjim proizvođačem amfetamina. Vizualno sjajna, scenaristički i redateljski besprijekorna, ekranizacija romana Daniel Woodrell malo koga je ostavila ravnodušnim, a strani kritičari se naprosto natječu u hvalospjevima filmu ističući da se radi o jednom od najboljih američkih indie filmova posljednjih godina.

Mladi kanadski redatelj Xavier Dolan poznat je zagrebačkim filmofilima još od prošlogodišnjeg ZFF-a, na kojem je prikazan njegov debitantski uradak 'I Killed My Mother'. Taj film Dolan je snimio prije nego je napunio 20 godina, a rad na njemu je započeo još u tinejdžerskoj dobi. Oni upućeniji možda će ga se sjetiti iz kultnog francuskog horora 'Martyrs' gdje je odglumio jednu od manjih uloga, a ovih će se dana domaćoj publici predstaviti filmom 'Les amorus imaginaires'. Riječ je o ljubavnom trokutu u kojemu se dvoje najboljih prijatelja Francis i Marie zaljubljuju u istog mladića, a Dolanov je film poprilično svjež queer doprinos već dobrano prežvakanoj temi. 

Švedsko-finska koprodukcija, 'Sebbe' redatelja i scenarista Babaka Najafia, dobila je u Berlinu nagradu za najbolji debitantski film. Riječ je o djelu koje prati razdoblje u životu mladog Sebastiana, 15-godišnjaka koji se mora suočiti sa zlostavljanjem u školi, prvim simpatijama, odrastanjem s emocionalno nestabilnom majkom i mnogim drugim problemima koji se iz perspektive klinca čine nepremostivima. Kritičari su uglavnom pozitivno dočekali film ističući da je glavni glumac Sebastian Hiort odradio i više nego odličan posao dočaravajući klinca rastrganog problemima.

Legendarni britanski grafiter skriven iza nadimka Banksy predstavlja se kao redatelj zabavnim dokumentarcem 'Exit Through the Gift Shop', čija je početna ideja bila otkrivanje pozadine lika i djela tog najpoznatijeg svjetskog uličnog umjetnika. Banksy se pokazao kao inteligentan i duhovit filmaš te se odlučio na nesvakidašnji i originalan pristup: on snima doks o čovjeku koji želi snimiti doks o njemu. Protagonist filma je Francuz Thierry Guetta koji se ne odvaja od kamere tijekom praznika, kada prati svog rođaka i njegove prijatelje, redom ulične umjetnike, a bilježeći njihove aktivnosti Guetta otkrije kako svi pričaju o Banksyju pa odluči snimiti doks o njemu. Informativan i duhovit, ovaj je uradak premijeru imao na ovogodišnjem Sundanceu, a bavi se Banksyjem ne otkrivajući niti kvareći aureolu tajnovitosti koja prati tog umjetnika.

Dokumentarni žanr posljednjih godina bilježi sve veću popularnost, i to posve opravdano jer nerijetko su upravo dokumentarni filmovi među najzanimljivijim radovima, što potvrđuje i naslov koji nam stiže iz susjedstva. Riječ je o filmu 'Tilva Roš' debitanta Nikole Ležaića koji je osvojio nagradu Srce Sarajeva, a u njemu pratimo skupinu srpskih tinejdžera u Boru koji dane provode na svojim skejtovima bilježeći kamerom vratolomije u maniri serijala 'Jack-ass'.

Među zanimljive naslove svakako treba uvrstiti i dokumentarac 'Restrepo' koji u Zagreb stiže s glavnom nagradom Sundancea u kategoriji dokumentarnih filmova, a prati godinu dana u životu postrojbe američkih vojnika na nekakvom položaju u Afganistanu. Režiju zajednički potpisuju američki novinar Sebastian Junger i britanski fotograf Tim Hetherington, a film je prvenstveno osobna priča o prijateljstvu, vezama ratnika na bojišnici i subjektivnom viđenju rata lišenog, koliko je to moguće, politikantstva.