NUŽNA OPREMA

Zagreb dobio kontejner i prikolicu za spašavanje vrijedne 740. 000 kuna

10.12.2014 u 16:19

Bionic
Reading

Zagrebački Ured za upravljanje u hitnim situacijama u srijedu je predstavio novu vrijednu opremu za spašavanje iz ruševina koja će omogućiti brzo i efikasno djelovanje civilne zaštite u najtežim nesrećama koje se mogu dogoditi bilo kad i bilo gdje, a njezina je prednost mobilnost koja omogućuje brzu intervenciju

Radi se o dva posebna kontejnera i prikolici koji su izrađeni tako da se prema potrebi mogu cestom ili helikopterom prebaciti na ugrožena područja.

Najveća ugroza koja prijeti Zagrebu je potres, pa se zbog toga civilna zaštita intenzivno bavi jačanjem kapaciteta za djelovanje operativnih snaga i spasilačkih timova u slučaju te elementarne nepogode.

Pročelnik Ureda za upravljanje hitnim situacijama Pavle Kalinić rekao je da se oprema osim za spašavanje iz ruševina prouzročenih potresom može koristiti i u teškim prometnim nesrećama, za spašavanje zatrpanih osoba iz prokopa, klizišta i slično.

"Za Specijalističku postrojbu civilne zaštite nabavili smo dva specijalna kontejnera za prijevoz i smještaj opreme koja će se koristiti za urbano spašavanje iz ruševina, i prikolicu za opremu koja se koristi u akcijama za gorsko i urbano spašavanje", rekao je Kalinić koji je na čelu gradskog Ureda čija je zadaća pripremiti građane za djelovanje u slučaju potresa i drugih katastrofa te planirati i upravljati takvim situacijama.

"Vrijednost kontejnera je 460.000 kn, a prikolice 280.000 kn, što je puno, ali u intervencijama vrijede mnogostruko više, jer bez opreme ne možemo spašavati", dodao je.

Opremu je financirao Grad Zagreb, a proizvedena je u hrvatskoj tvrtki Flammifer u Ozlju. Trenutno je posjeduje jedino Civilna zaštita Grada Zagreba.

"Osim stabilne opreme kojom smo opremili kontejnere i prikolice, u idućoj fazi nabavljamo opremu za detektiranje, mjerni uređaj, raznovrsni alat, minimalnu vatrogasnu opremu za zaštitu od sekundarne ugroze, elektroalat, naprave za vuču, razgrtanje i otkopavanje, hidrauličke strojeve za rezanje i uklanjanje betona i metala", dodao je Kalinić.

Kontejnere nakon dodatne nabavke planiraju stacionirati na četiri punkta u Zagrebu - u Savskoj, Dubravi, Jankomiru, podnožju Sljemena - kako bi omogućili najbržu intervenciju, a građane će pravodobno informirati.

Kalinić se također zahvalio svima koji su omogućili nabavku opreme, a posebno kolegama dobrovoljcima organiziranim u tim USAR (Urban Search and Rescue), Javnoj vatrogasnoj postrojbi Grada Zagreba, GSS-u, Speleološkom savezu, Zagrebačkom radioamaterskom savezu.