UVODE SE NOVA OGRANIČENJA

Zagreb 10 posto iznad maksimuma za krizna stanja

09.01.2009 u 19:29

Bionic
Reading

Od sutra, 10. siječnja u 8 sati uvode se mjere 5. i 6. stupnja ograničenja opskrbe prirodnim plinom koje se odnose na industrijske i ostale nezaštićene kupce plina, izvijestilo je večeras Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva

Iz Ministarstva obrazlažu kako je poduzimanje tih mjera uslijedilo nakon što su današnje ekstremno niske temperature utjecale na porast potrošnje i stanje u plinskom sustavu te nakon što se određeni sudionici na tržištu plina nisu pridržavali do sada propisanih mjera ograničenja.

Ističu da je provođenje mjera 5. i 6. stupnja od 'temeljne važnosti za brzu stabilizaciju sustava i nastavak pouzdane opskrbe zaštićenih kupaca', odnosno pouzdane opskrbe kućanstava, bolnica, škola, dječjih vrtića i ostalih ustanova od posebnog javnog značaja.

'Od trenutka kada je Vlada Republike Hrvatske proglasila krizno stanje u opskrbi plinom, unatoč izostanku uvoza iz Rusije, poduzete mjere do danas su osiguravale stabilnost u sustavu

Međutim, današnje ekstremno niske temperature, koje izravno utječu na stanje u plinskom sustavu, te nepridržavanje određenih sudionika na tržištu plina odredbama iz planova za krizna stanja nisu doveli do očekivanih rezultata', navodi se u priopćenju Ministarstva.

Pritom se ističe da je naročito teška situacija u gradu Zagrebu gdje je, u odnosu na najavljene maksimume iz planova za krizna stanja, zabilježeno čak 10-postotno povećanje potrošnje

Unatoč obvezi iz proglašenog 4. stupnja smanjenja isporuke plina industriji, trgovačkim centrima i ostalim kupcima koji nisu zaštićeni, danas je zabilježeno povećanje potrošnje plina u distribuciji i u Varaždinu, Osijeku te Vinkovcima

Ministarstvo i dalje apelira na građane da racionalno koriste sve raspoložive energente.

U daljnjim nastojanjima da se stabiliziraju uvjeti u sustavu na ovim ekstremno niskim temperaturama svaki sniženi stupanj u kućanstvima velik je doprinos, ističe se u priopćenju Ministarstva koje u suradnji s hrvatskim operatorom plinskog transportnog sustava Plinacroom neprekidno prati stanje opskrbe tržišta prirodnog plina u Republici Hrvatskoj.

U priopćenju, koje potpisuje savjetnik ministra gospodarstva i glasnogovornik Tomislav Mazal, najavljuje se da će Ministarstvo o svim daljnjim aktivnostima vezanim za isporuku prirodnog plina pravovremeno izvijestiti javnost.

Inače, sukladno Uredbi o sigurnosti opskrbe prirodnim plinom, 5. stupanj smanjenja opskrbe podrazumijeva obustavu isporuke plina svim kupcima izravno priključenim na transportni sustav, izuzev HEP-a, dok 6. stupanj predviđa obustavu isporuka svim kupcima priključenim na distribucijski sustav, osim zaštićenim kupcima.

Kako se doznaje u Ministarstvu, u provedbi mjera 5. i 6. stupnja vodit će se računa o svim tvrtkama koje bi zbog obustave isporuke plina mogle pretrpjeti štetu na postrojenjima, odnosno one će biti na tehnološkom minimumu.