MUTNI POSLOVI S NEKRETNINAMA

Zagorec i Haider oštetili Hypo za 15 milijuna eura

11.04.2010 u 20:58

Bionic
Reading

Hypo banka je navodno izgubila 15 milijuna eura na preprodaji nekretnina u projektu Punta Skala, a državni odvjetnik u Klagenfurtu sumnja da su taj novac u džepove spremili pokojni austrijski političar Joerg Haider, umirovljeni hrvatski general Vlado Zagorec te bivši članovi Uprave Hypo banke Günter Striedinger i Walter Groier, piše austrijski Kleine Zeitung

Sumnja se da su navedena četvorica kupovali nekretnine, dobro ih izreklamirali te prodali Hypo banci po napuhanoj cijeni, a na štetu banke. Drugi primjer navodnih malverzacija je onaj s projektom Singolus u Umagu, u kojem je banka skupo platila zemljište iako ono nije imalo građevinsku dozvolu, piše Kleine Zeitung, koji navodi da je reklamni slogan Punta Skale 'Učinit ćemo vaše snove još boljima' zapravo značio ostvarenje boljih snova za poginulog guvernera austrijske pokrajine Koruške Joerga Haidera.

Tužitelji imaju indcije da je Haider novac od ovih transakcija pohranio na tajni račun u Lihtenštajnu i navode da bi to mogao postati jedinstveni slučaj korupcije u Europi. S obzirom na to da je Haider 2008. poginuo u prometnoj nesreći, protiv njega ne može biti podignuta optužnica. No njegov dugogodišnji glasnogovornik Stefan Petzner odbacuje takve tvrdnje.

'Ne mogu to zamisliti. Nisam ništa primijetio', izjavio je Petzner za Kleine Zeitung.

Odvjetnik Güntera Striedingera demantirao je navode o malverzacijama s nekretninama u Hrvatskoj. Waltera Groiera, pak, državno odvjetništvo u Klagenfurtu je ispitalo, ali samo u svojstvu svjedoka. On tvrdi da je riječ o izmišljotini, da o tajnim računima u Lihtenštajnu zna koliko i o 'ekonomskoj situaciji britanske kraljevske obitelji' te da su smiješne tvrdnje o nekakvoj grupi četvorice.