UBOJSTVO VJEKE SLIŠKA

Zagorec će svjedočiti na suđenju Nikici Jelaviću

10.11.2009 u 12:19

Bionic
Reading

Umirovljeni general Vladimir Zagorec sutra će svjedočiti na ponovljenom suđenju Nikici Jelaviću, optuženom za pokušaje ubojstva "kralja poker automata" Vjeke Sliška i još trojice te ubojstvo slučajnog prolaznika Zorana Dominija.

Sudsko vijeće zagrebačkog Županijskog suda danas je odlučilo Vladimira Zagorca pozvati za svjedoka kako bi provjerili iskaz svjedoka Mije Kovče, šogora ubijenog Vjeke Sliška, koji je sredinom rujna u sudnici izjavio da mu je Zagorec prije tri godine u Beču rekao da je ubojstvo Sliška naručio i platio Hrvoje Petrač

Zagorec će na sud na Zrinjevcu biti doveden iz pritvora zagrebačkog zatvora u Remetincu u kojemu čeka pravomoćnu odluku Vrhovnog suda o prvostupanjskoj presudi kojom je osuđen na sedam godina zatvora zbog zloporabe položaja i ovlasti jer je 2000., odlazeći s dužnosti pomoćnika ministra obrane, iz sefa Ministarstva obrane odnio torbe s draguljima.

Inače, u trenutku kad je sudsko vijeće donijelo odluku o Zagorčevom svjedočenju u obližnjoj zgradi Vrhovnog suda trajala je javna sjednica povodom njegove i žalbe tužiteljstva na nepravomoćnu odluku zagrebačkog Županijskog suda u "aferi dragulji".

Na današnjoj raspravi na suđenju Jelaviću svjedočio je Zdravko Šiškić koji je izjavio da je sve što je rekao na suđenju tzv. zločinačkoj organizaciji u Remetincu bila laž jer su, kako je rekao, bile takve okolnosti, te da je 90 posto onog što su svjedoci iskazivali bilo "rekla-kazala iz pete ili šeste ruke".

Šiškić je tada kao zaštićeni svjedok broj 2. rekao da mu je Stjepan Puljak ispričao da je Jelaviću iznajmio stan u Maksimirskoj ulici te da su taj stan koristili kako bi pratili kretanje Vjeke Sliška. Kod tog stana jučer je obavljena rekonstrukcija kojom se željelo utvrditi da li se iz njega moglo promatrati kretanje Sliška koji je 1995., zajedno s Juraj Dodićićem, teško ranjen u rafalnoj paljbi po izlasku iz stana.

Nikici Jelaviću već se treći put sudi za ubojstvo slučajnog prolaznika Zorana Dominija kod Cvjetnog trga 1999., pokušaj ubojstva Vjeke Sliška i Jurja Dodića 1995. te pokušaj ubojstva Vjeke Sliška i Ivice Bertića 1999., kada je i ubijen Domini. Sliško je, pak, ubijen dvije godine kasnije na zagrebačkom Cvjetnom trgu.