OTVARANJE AERODROMA

Zagorci napokon lete u nebo

23.09.2011 u 14:38

Bionic
Reading

Od 1999. Hrvatsko zagorje je imalo direktoricu aerodroma, a ove subote Krapinsko-zagorska županija dobiva i prvi aerodrom, koji čini jedna još uvijek travnata pista s privremenom uporabnom dozvolom

Prije petnaestak godina, kada je započela priča o gradnji aerodroma u Krapinsko-zagorskoj županiji, realizacija takvog projekta djelovala je nerealnom, domaćima i smiješnom idejom. Glavni od razloga je velik financijski zalogaj postavljen pred ne baš najbogatiju hrvatsku županiju, a nečeg ima i u onom sitnom jalu kojem je u prilog išlo i učestalo medijsko isticanje direktorice aerodroma, dok od aerodroma nije bilo ni a.

Zlobnici bi mogli zamjeriti da je u dvanaest godina, koliko postoji tvrtka Krapinsko-zagorski Aerodrom d.o.o. za športsko turističku djelatnost, aerodrom evoluirao tek u travnatu pistu, no sigurnost i upotrebljivost iste ove subote potvrdit će krapinsko-zagorski župan kao prvi putnik koji će sletjeti na livadu između Zaboka i Velikog Trgovišća nakon uzlijetanja u Lučkom. Među putnicima će biti zagorski političari, već spomenuta direktorica aerodroma Sandra Mičin i Krešimir Končevski, koordinator projekta izgradnje aerodroma, poznatiji kao frontmen grupe Zadruga. Tvrtka koja upravlja aerodromom u 96-postotnom je vlasništvu KZ županije, a ostatak pripada gradu Zaboku.

Pista aerodroma dobila je privremenu dozvolu Agencije za civilno zrakoplovstvo za izvođenje slijetanja i uzlijetanja manjih zrakoplova i helikoptera, a bit će uspostavljena kontrola zračnog prometa te nadzor operativnog stanja terena. Nadajmo se da privremena dozvola neće potrajati tek do uzlijetanja aviona koji se istog dana vraćaju u Lučko.