DETALJ IZ TROGIRA

Zagonetni datum s Torcidine spomen ploče

20.11.2011 u 22:06

Bionic
Reading

Šetnjom po srednjovjekovnim ulicama, kalama i voltima u starom dijelu Trogira, može se uočiti mnogo zanimljivih i slikovitih detalja iz bogate prošlosti grada

Nismo ni ovoga puta pogriješili, pa smo gledajući zidove, balkone i prozore, nekoliko metara od glavnog trga i dvadesetak metara od katedrale sv. Lovre naišli na ovu spomen ploču iz 1997. godine, dakle obilježena je novija prošlost.

Spomen ploču, sudeći po natpisu, postavila je lokalna podružnica Torcide u Trogiru. Na asketski jednostavnoj mramornoj ploči se, osim natpisa 'Torcida Trogir', nalazi samo hrvatski grb, grb Torcide te datum 10. 4. 1997. Pretpostavljamo da se radi o datumu postavljanja navedene ploče koja je diskretno zavučena u jedan prolaz pokraj glavnog gradskog trga.

Datum 10. 4. možda sugerira određene sentimente trogirske Torcide u odnosu na datum osnutka fašističke NDH. S druge strane, to nije jasno naznačeno, pa se taj datum može vezati za još jedan važan datum u povijesti splitskog područja i Dalmacije. Manje je poznato da je na taj datum 304. godine nove ere u areni u Saloni bio pogubljen kršćanski mučenik sv. Dujam, osnivač kršćanske crkve u Saloni i kasnije zaštitnik grada Splita i splitske katedrale.

S obzirom na to da na spomen-ploči nije precizno navedeno zašto je postavljena na taj datum, pretpostavljamo da trogirska podružnica splitske navijačke skupine, naglašeno kršanskog svjetonazora, možda ipak obilježava taj ključan datum u povijesti kršćanske crkve u Dalmaciji.