HRVATSKA ZASLUŽILA PROLAZ

Zaglavili smo u skupini iako smo bili bolji nego u Austriji

19.06.2012 u 11:00

Bionic
Reading

Hrvatski su nogometaši teško podnijeli poraz od Španjolske. Tuga, ali i ponos osjetili su se kod igrača koji se večeras, oko 21 sat, vraćaju u Zagreb. Iako smo ih sa skepsom otpratili na Euro, u tri su utakmice potvrdili da u njima ima života i, nakon utakmice sa Španjolskom, možemo samo prokleti Uefine ljude koji su na taj dvoboj poslali najgoreg suca njemačke lige, Wolfganga Starka

Porazom od aktualnih svjetskih i europskih prvaka hrvatski su se nogometaši oprostili od Europskog prvenstva. Iako su ovog puta zaglavili još u skupini, dojam koji su ostavili na ovom Euru čak je konkretniji nego kada su u Austriji otišli do četvrtfinala. Protiv Irske odigrali su svih 90 minuta odlično, potom su malo kiksali u prvom dijelu protiv Talijana, da bi ih u drugom rastavili na komadiće, a sinoćnja utakmica protiv nedodirljivih Španjolaca sasvim sigurno je u rangu one pobjede protiv Engleske ili, na prošlom Euru, protiv Njemačke.

Slaven Bilić svoj je šestogodišnji ciklus na izborničkoj funkciji A reprezentacije zatvorio na lijep način iako će mnogi, pa čak i neki i igrači kojima nije pružena prilika na ovom Euru, tražiti zamjerke. Možda i je Slaven napravio neke pogreške, no sasvim sigurno, a što je i sam mnogo puta rekao, pokazao je da je puno toga naučio, da je zreliji i konkretniji - a samim time i stručniji trener.

Dokazao je to mudrim reakcijama i točnim promjenama u dvobojima s Italijom, a posebice sinoć protiv Španjolske, kada je znao koga i u kojem trenutku izvući.

Doduše, ne sve jer onog kojeg je morao - a bio je to sudac Nijemac Wolfgang Stark - nije mogao:

'Luka Modrić, koji se nikad ne žali, na poluvremenu mi je rekao: Recite vi sucu da barem nešto svira za nas. Nažalost, u tom slučaju nisam ništa mogao.'

Nažalost, ono što je Biliću i ovoga puta, baš kao i u Beču prije četiri godine, nedostajalo jest - malo sreće. Tada su nas pokopali penali, a ovog puta Rakitićeva nepreciznost.

'Mogu biti ponosan, ali jednostavno nismo napravili planirano. Dojam je fenomenalan, ali mi smo ovdje došli po rezultate, a nakon prvog kruga idemo kući. Falilo nam je i malo sreće', nevjerojatno iskren bio je izbornik Bilić, kojem se nakon svega nema što prigovoriti.

Neki od igrača, poput Ćorluke, već su 'pustili suzu' za izbornikom, mnogi će to vjerojatno tek večeras kada im sjedne da im odlazi i trener i pedagog, ali i prijatelj jer još prije Eura Bilić je rekao da s kompletnim stožerom napušta reprezentaciju i odlazi u moskovski Lokomotiv.

'Svi smo mi ponosni na ove dečke, na ovu homogenu grupu igrača. I zahvalni smo im što su nam omogućili puno radosti i veselja. Bilo je to nevjerojatnih šest godina koje ću pamtiti cijelog života', zaključio je Bilićev prvi asistent Aljoša Asanović.


199965,200065,200066,200084