kvaliteta zraka

Zagađeni zrak ponovo guši gradove u BiH, Sarajevo i New Delhi najnezdraviji na svijetu

21.12.2018 u 13:29

Bionic
Reading

Kvaliteta zraka u nekima od većih gradskih središta u središnjoj i sjevernoj Bosni u petak je ponovo dosegnula kritične vrijednosti, a prema podacima dostupnim na mrežnim stranicama američke Agencije za zaštitu okoliša (EPA) Sarajevo je trenutno drugi najzagađeniji grad na svijetu nakon New Delhija

Indeks kvalitete zraka, izmjeren prema standardima EPA na mjernoj postaji u krugu američkog veleposlanstva BiH u Sarajevu, u prijepodnevnim je satima bio 217 što označava "vrlo nezdravu" zonu koja je tek na korak od najkritičnije, koja znači opće upozorenje na opću opasnost zbog koncentracije zagađujućih tvari u zraku, poput mikročestica prašine koje ulaze duboko u pluća i mogu prouzročiti teška oboljenja.

U glavnom gradu Indije taj je indeks bio tek nešto lošiji s oznakom 240.

Na internetskoj stranici udruge Eko akcija, koja prikuplja podatke s mjernih postaja lokalnih vlasti iz svih gradskih središta, objavljen je podatak o indeksu kvalitete zraka oznake 472, na ljestvici čija je maksimalna oznaka 500.

  • +14
Ilustrativna galerija / Zagađenje zraka u svjetskim gradovima Izvor: Profimedia / Autor: NN

Uz to je istaknuto upozorenje kako su moguće ozbiljne posljedice po cjelokupno stanovništvo. To podrazumijeva preporuku da se tijekom kretanja na otvorenome izbjegavaju bilo kakvi fizički napori, dok osjetljive skupine stanovništva, poput djece ili trudnica, uopće ne bi smjeli izlaziti iz zatvorenih prostora.

Indeks kvalitete zraka bio je veći od 300 i u industrijskim središtima Zenici, Kaknju i Lukavcu, dok je u Tuzli bio 248.

  • +30
Ilustrativna galerija / Sarajevo Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia