WHO U PARMI

Zagađeni okoliš najviše ugrožava djecu

11.03.2010 u 10:03

Bionic
Reading

Trećina svih bolesti djece do 19 godina u Europi posljedica su zagađenog i štetnog okoliša, poput zagađenog zraka ili nedostatka vode i higijene. Četiri najčešće vrste zagađenja i pojava u Europi uzrokuju smrt za 100 tisuća djece i oko šest milijuna pojava invalidnosti godišnje

Podaci predstavljeni prvog dana Ministarske konferencije o okolišu i zdravlju u organizaciji europskog odjela Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), koja se od danas do petka održava u talijanskom gradu Parmi, pokazuju da su djeca i mladi nemoćne i najpogođenije ljudske žrtve nekontroliranog gospodarskog rasta. Europa 21. stoljeća suočava se i s trenutno preko 15 milijuna pretilih maloljetnika.

'Postoji nejednakost u kvaliteti i pristupu ljudi zdravstvenoj zaštiti između zemalja na istoku i zapadu Europe. Također, snažna nejednakost postoji i unutar zemalja, između siromašnih i bogatih. To je nešto što želimo promijeniti', poručila je otvarajući skup šefica europskog odjela WHO-a Zsuzsanna Jakab.

Podaci prikupljeni u Europskom informacijskom sustavu za okoliš i zdravlje (ENHIS) pokazuju da više od 50 posto ruralnog stanovništva ni danas nema pristup kvalitetnoj vodi za piće i higijenu, a u cijeloj se regiji od 90-ih stalno povećava zagađenje zraka. Michal Krzyzanowski iz ureda WHO-a u Bonnu istakao je i pozitivne pomake poput smanjenja broja smrtnosti na cestama. Međutim, još uvijek 100 djece pogiba u prometu u Europi svaki dan.

Opasni azbest


U Parmi je 850 predstavnika 53 zemlje, uključujući 27 ministara i oko 250 visokih predstavnika vlada, europskih i UN-ovih agencija te nevladinih organizacija. Skup je ugostila talijanska vlada u kojoj kažu da je zabrana pušenja na javnim mjestima tek početak čišćenja zraka. 'Želimo smanjiti koncentraciju lebdećih čestica u vanjskom i unutrašnjem zraku, a to ćemo uskoro predložiti i Europskoj komisiji kao europsku inicijativu. To će značiti strožu kontrolu emisija plinova u prometu, industriji i građevinarstvu', najavila je talijanska ministrica okoliša Stefania Prestigiacomo.

U nacrtu deklaracije, koja će biti potpisana u petak, 53 zemlje tvrde da će do 2015. godine djecu zaštiti od 'opasnih tvari i proizvoda' i zahtijeva se potpuno sprečavanje bolesti uzrokovanih azbestom. Deklaracija predviđa uspostavu sustava ranog uzbunjivanja za ekstremne vremenske prilike i izbijanja epidemija. Klimatske promjene shvaćene su kao činjenica, a sada se pregovara o smanjenju čovjekova utjecaja na njih i prilagođavanju.

Zdraviji gradski promet


'Smanjenje CO2 je zdravlje, zdravlje je smanjenje CO2', zaključila je Maria Neira iz WHO, promovirajući čišći i zdravstveno prihvatljiviji promet u gradovima poput javnog transporta i bicikala.

Prva ovakva konferencija održana je neposredno nakon pada Berlinskog zida 1989. godine u Frankfurtu kada je svoje predstavnike poslalo 29 zemalja. Svijest o zajedničkom europskom okolišu i zajedničkom problemu njegova zagađenja naglo je porasla nakon nuklearne katastrofe u Černobilu 1986. godine.

Hrvatsku na skupu predstavljaju državni tajnik Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi (MZSS) Ante Zvonimir Golem, savjetnica za europske integracije MZSS Sibila Žabica, zamjenik ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak, savjetnica u Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marina Prelec i veleposlanik u Italiji Tomislav Vidošević.