IZ JUŽNE AMERIKE

Zadranin dovezao u Poljsku 32 kg kokaina

25.03.2009 u 08:49

Bionic
Reading

U velikoj akciji poljske policije u kojoj je presječen lanac transporta droge iz Južne Amerike uhićen je i hrvatski pomorac Joso Crnjak (43) iz Podgradine pokraj Zadra

Njega se tereti da je liberijskim brodom 'Samutra' u luku Gdanjsk dopremio 32 kilograma kokaina pronađenih u automobilu Milana Kosovića, srpskog državljanina s hrvatskom putovnicom, piše Slobodna Dalmacija.

Taj je slučaj u Poljskoj izazvao veliku medijsku pažnju jer se radilo o najvećoj zapljeni droge u jednoj akciji. Premda je rečeno da je istragom obuhvaćeno više osoba u lancu krijumčara, o drugim detaljima istrage poljska policija nije davala informacije, pa je tako prešućena i vijest da je 'pao' i jedan hrvatski pomorac.

Poljska carina i policija temeljito su pretražili cijeli brod, no nije pronađeno ništa sporno. Nakon nekoliko dana ponovno su došli i uhitili Crnjaka, a zapovjedniku su rekli da su na paketima droge pronašli njegove otiske.

O svemu je obaviješteno naše ministarstvo vanjskih poslova, a prema riječima Hrvoja Debača iz Odjela za odnose s javnošću, naše veleposlanstvo iz Varšave u kontaktu je s uhićenim pomorcem kojem je određen tromjesečni pritvor. Debač kaže kako će prema zahtjevu tužiteljstva pritvor Crnjaku vjerojatno biti produžen još tri mjeseca, a naš je pomorac istražiteljima priznao da je upravo on prevezao pakete iz Južne Amerike, no tvrdi kako nije znao da je u njima kokain.

'Jadan moj Joso, oko moje. Niti znam gdje je, niti kako je. Nije imao posla neko vrijeme, a tek prije pet mjeseci konačno je uspio srediti da ode na neki, mislim talijanski brod. Od onda ga nisam čuo. Sada kažu da je u zatvoru negdje u inozemstvu, Bog te pitaj gdje', kazao je tarući suze Blaž Crnjak (84), otac Jose Crnjaka, ispred obiteljske kuće u mjestu Podgradini. SUpruga mu je u bolnici u Biogradu jer je nedavno slomila kuk i nogu, a on joj tek treba priopćiti loše vijesti o sinu.

Zajedno sa svojom dvije godine starijom sestrom Marijom Zubak još u nevjerici komentira nenadanu vijest koja ih je svih šokirala. Nitko ih nije dosad službeno obavijestio da je Joso uhićen, a sve što znaju doznali su, kažu, od mještana.

Dodaje kako je Joso uvijek bio dobar i nije imao problema sa zakonom. 'Imam još dva sina i svi su oni dobri. Ne znam što se ovo događa', govori Blaž, a mještani tvrde kako mu je drogu sigurno neko podmetnuo.