EKOLOŠKA BOMBA

Zadrani se usred sezone spremanju na ustanak zbog smeća

13.07.2012 u 07:00

Bionic
Reading

U Zadru su različiti stavovi skupina građana vezanih uz zbrinjavanje smeća i gospodarenje otpadom dosegnuli kritičnu točku i pitanje je dana kada će izazvati neželjene posljedice

U Ured zadarskog gradonačelnika Zvonimira Vrančića žitelji mjesnih odbora Bokanjac, Novi Bokanjac, Kožino i Puntamika poslali su dopis u kojem iskazuju čuđenje zbog reakcije Inicijativnog odbora mještana dijela Ravnih kotara koji se protive izgradnji Centra za gospodarenje otpadom Zadarske županije na lokaciji Biljane Donje.

'Spremni smo na masovne prosvjede i blokiranja smetlišta u Diklu', poručuju u svom dopisu stanovnici spomenutih mjesnih odbora i nastavljaju: 'Postojeće smetlište na području Dikla još funkcionira na najprimitivniji način i u suprotnosti je s europskim obveznim standardima, a samo zahvaljujući djelatnicima Čistoće izbjegava ekološku katastrofu. Kapaciteti smetlišta su maksimalno iskorišteni i svako daljnje širenje dovelo bi do ekološke katastrofe. Kao jedino smetlište koje se nalazi u gradu i na koje se sa sela, iz općina i gradova Zadarske županije dovozi smeće praktički u grad (70 posto ukupne količine s područja Zadarske županije) kao takvo više ne može postojati. Punih 50 godina strpljivo slušajmo prazna obećanja da će se smetlište konačno sanirati i zatvoriti i da će se cjelokupni sustav gospodarenja otpadom urediti na suvremen i ekološki prihvatljiv način na za to prihvatljivoj lokaciji…


Ta lokacija je Biljane Donje, no ona je neprihvatljiva drugoj skupini građana, mahom žiteljima područja Ravnih Kotara u njezinoj neposrednoj blizini.

Nakon posjeta sada već bivše ministrice Mirele Holy Zadarskoj županiji, dogovoren je nastavak ovog projekta i kraj agonije mještana zadarskih mjesnih odbora kojima probleme stvara odlagalište u Diklu. U novonastalim okolnostima mještani s područja tih mjesnih odbora zahtijevaju od gradonačelnika Vrančića zabranu prihvaćanja i odlaganja smeća s područja koja nisu pod administrativnom upravom Grada Zadra i poništenje svih ugovora s drugim općinama i gradovima Zadarske županije izvan administrativnih granica Zadra.

U tijeku su pripreme potpisivanja peticije vezano za realizaciju ovih zahtjeva, a u slučaju ignoriranja, mještani su spremni na masovne prosvjede i blokiranja odlagališta u Diklu.

Osim dislokacije, tražit će i ekološku naknadu za sve godine koje im je 'smetlište bilo u dvorištu'.