izlaz nije u štrajku

Zadovoljna Uprava CA poručuje da su pregovori jedini put do dogovora i ugovora

09.08.2018 u 14:52

Bionic
Reading

Predstavnica Uprave Croatia Airlinesa Branka Sremac izrazila je u četvrtak zadovoljstvo odlukom Županijskog suda u Zagrebu o zabrani štrajka u toj kompaniji, istaknuvši da su s njome najzadovoljniji putnici i 700 radnika koji nisu bili za štrajk te je poručila da su pregovori jedini način da se postignu dogovori i ugovori

"Presuda prvo znači da nema štrajka u Croatia Airlinesu, promet ide redovito. S tom presudom najsretnije je onih 700 radnika koji nisu bili za ovaj štrajk i koji su pratili cijeli tijek naših kolektivnih pregovora svih 20 mjeseci i silno priželjkivali da se postigne dogovor pregovorima i kompromisima, a ne industrijskim akcijama. Vjerujem da je ova današnja odluka veliko veselje i za naše putnike koji znaju da sada mogu završiti i započeti ljetovanja", kazala je Sremac novinarima nakon presude.

Županijski sud u Zagrebu u četvrtak je donio odluku o zabrani štrajka u Croatia Airlinesu (CA), uz obrazloženje da tuženik - sindikat Organizacije radnika Croatia Airlinesa (ORCA) nije pregovarao u dobroj vjeri radi sklapanja novog kolektivnog ugovora.

"Poruka Croatia Airlinesa je, a što je na kraju i današnjom presudom svima poručeno - pregovori, pregovori, pregovori. Mandati Uprave, postavljanje Uprave, to nisu teme kolektivnog pregovaranja i ne trebaju biti nikakav razlog da mi nemamo kolektivni ugovor", poručila je Sremac.

Ustvrdila je kako su u toj kompaniji u tom pogledu veoma socijalno osjetljivi i imaju tradiciju kolektivnog pregovaranja i da se na taj način treba razgovarati.

Naglasila je i da Croatia Airlines nije kompanija koja može dizati plaće, jer ne zarađuje dovoljno da bi ih povećavali u toj mjeri te da imaju i drugih izdataka.

"Državne potpore nisu više dozvoljene i u tom smislu ne možemo se baš ponašati kao državna kompanija na način - država će to platiti pa ćemo mi postavljati zahtjeve i čekati da dođe neka uprava koja će to potpisati", kazala je Sremac, apeliravši na radnike CA da dođu natrag na posao i na pregovore.

  • +18
Štrajk pilota i kabinskog osoblja Croatia Airlinesa Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpić

Podsjetivši da su pregovori trajali od prošlog proljeća, kazala je da je sindikat ORCA imao prekomjerne zahtjeve od kojih nije odstupio do danas.

"Sami su proglasili zastoj u pregovorima lani u prosincu, iako je ponuda CA ipak nekako progresirala i bilo je ponuđeno povećanje materijalnih prava radnika i povećanje plaća od 10 do 12 milijuna kuna. To nisu bili okviri koji su njih zadovoljavali, raskorak je ogroman od 52 milijuna koliko traže do 10 milijuna koliko je ponuđeno, i oni su tada zaključili da pregovarati s poslodavcem više ne treba", istaknula je.

Sremac poručuje da rješenje nije u štrajku jer su to sve, kazala je, nasilne akcije koje svima štete i zbog čega će biti manje novca u kompaniji. "Svoje odnose moramo urediti, tu mora biti kompromisa i popuštanja i s jedne i s druge strane", kazala je.

Izrazila je nadu da će ova presuda olakšati pregovore sa sindikatima.

"Nadam se da će, kada se glave ohlade i strasti primire, svi vidjeti da izlaz nije u štrajku. Naprosto, cijela javnost je čula zahtjeve naših radnika, nema ništa novo što bi se u štrajku reklo. Nastala bi kaotična situacija u zračnom prometu i mislim da je to šteta koja daleko prelazi samo štetu za kompaniju. Dogovori i ugovori se mogu postići jedino pregovorima'', poručila je Sremac.