BEZ LIJEČENJA

Zadarskom ovisniku nestao hepatitis

16.06.2009 u 12:35

Bionic
Reading

Iako nikada nije bio na terapiji niti je uzimao lijekove, dugogodišnjem heroinskom ovisniku Šimi B. (33) iz Zadra virusi hepatitisa B i C, kojima se zarazio još na početku narkomanskog staža, nestali su iz organizma

ZADAR - Nalaz je negativan, a liječnici kažu da takvu sreću ima rijetko tko s ovakvom dijagnozom. S oba hepatitisa to je već malo čudo. 'Dobija sam loto, a nisam igra lutriju. Eto, tako se osjećam, ka sritan čovik. Da budem iskren, nakon svega šta sam proša, nisam očekiva da ću živit ovoliko, dočekat 33 godine. Ali nekim čudom dobija sam drugu priliku, doktori mi kažu da sam čudo, fenomen', kaže Šime za Slobodnu Dalmaciju.

Šime je na igli više od pola života. Kad se navukao, bilo mu je samo 15 godina. Od tada je sve krenulo nizbrdo. Ni godinu dana poslije preko igle je dobio hepatitis.

'Grad bez hepatitisa'

'Kod hepatitisa B je dosta često da imunološki sustav eliminira virus izorganizma, ali kod hepatitisa C to je puno, puno rjeđe. Njih svega pet do10 posto uspije se prirodno otkličiti, drugima hepatitis C ostajekroničan. Međutim, on je i u jednom i drugom slučaju negativan, što jezaista rijetkost. Malo tko ima takvu sreću', kaže zadarski infektolog, prof. dr. Miro Morović, koji je pokrenuo jedinstveni projekt 'Grad bez hepatitisa'.

Ne bi, kaže, ni znao da je zaražen da virus nije prenio djevojci s kojom je tada bio u vezi. Kad se saznalo da je zarazio maloljetnu curu, reakcije okoline bile su strašne. O hepatitisu nije ni razmišljao jer fizički nije osjećao nikakve smetnje. Nije ni čudno, kaže, da ga zovu 'tihi ubojica'. Lijekove nije uzimao niti se ikad javio u bolnicu na liječenje. Onda je došao rat, a on je kao najmlađi vojnik završio na bojištu u Gospiću. Heroina je tamo, prisjeća se, bilo napretek.

Da je zaražen hepatitisom, nikome nije govorio, u to se vrijeme krv još nije testirala, pa njegovu dijagnozu nisu znali ni doktori u vojsci. Povratak u Zadar bio je još gori. Nastavio je po starom, ali bilo je sve gore:

'Već sam sedam puta triba bit mrtav. Evo, zadnji put su me našli kako ležin tu blizu. Čovik je prolazija, vidija me i zva hitnu pomoć. Oni su odma došli i ukrcali me na nosila, jedva sam bija živ. Kad je Hitna krenula prema bolnici, ja sam im usrid vožnje pobiga iz auta. Ni sam ne znam kako sam to uspija, kako sam se izvuka svaki put.' Šime je na kraju završio na zadarskim Ravnicama, u Centru za izvanbolničko liječenje ovisnosti.

Pegilirani interferon pokazao se kao vrlo učinkovit lijek protiv hepatitisa, a njega je majka počela nagovarati da krene na terapiju. Popustio je, ali prvo je otišao na testiranje. I šokirao se. Bio je negativan na virus B i C.

'U početku nisam kužija nalaze, ništa mi nije bilo jasno. Kad sam rezultate pokaza svojim doktorima, mislili su da se šalin, rekli su da je to nemoguće i da ima pet posto ljudi na svitu kojima se dogodi ta srića. Par puta su me slali ponovno testirati i provjeravati nalaz, ali uvik pokažu isto. Više nemam hepatitis.

Kad su rekli da san se refa, to je bija ključni tren u mom životu. Od tada sam čist, više ne uziman heroin. Ne znam ni kako ni zašto, znam samo da sam ima više sriće nego pameti. Ka da me neko gurnija nogom prema naprid, da je bilo obrnuto, više ne bi bija među živima. Više sam pozitivnog napravija otkad sam to sazna nego u zadnjih 20 godina. Krenija sam ponovno od nule, sve učin ispočetka, ovo je drugi film. Evo, počeja sam i kuću gradit', zadovoljno je zaključio Šime.